Actual

Sebastian Burduja, PNL: Îmi dau seama că sunt unul dintre caii aduși în mijlocul râului

Sebastian Burduja, PNL: Îmi dau seama că sunt unul dintre caii aduși în mijlocul râului

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja susţine că unele ţinte asumate în PNRR sunt greu de atins, iar singura soluţie este să găsim înţelegere la Comisia Europeană. Burduja i-a reproșat lui Cristian Ghinea că în nicio țară din lumea asta nu se poate atribui o licitație de aproape 400 milioane de euro în 3 luni.

Sebastian Burduja: Îmi dau seama că sunt unul dintre caii aduși în mijlocul râului

„Îmi dau seama că sunt unul dintre caii care a fost adus în mijlocul râului la acest minister extrem de complicat al Cercetării, Inovării și Digitalizării, care răspunde și de zona de comunicații, securitate cibernetică, laserul de la Măgurele și avem un timp foarte scurt pentru a livra rezultate și avem o miză foarte mare atât în PNRR, cât și în cadrul de finanțare 2021-2027, cât și în alte programe.”, a declarat marți Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării în cadrul unei conferințe organizate de Cursdeguvernare.

Întrebat ce întârzieri ar fi la Ministerul pe care îl conduce în privința țintelor și jaloanelor asumate în PNRR, ministrul Sebastian Burduja a declarat că în nicio țară din lumea asta nu se poate atribui o licitație de 400 milioane de euro în 3 luni.

„Deocamdată cel puțin scriptic nu avem vreo restanță pe digitalizare, dar asta nu înseamnă că nu avem niște termene extrem de greu de indeplinit. Și am spus lucrul ăsta și public, a fost și un schimb de opinii si cu fostul ministru al Fondurilor Europene, dar adevărul este că în nicio țară din lumea asta nu se poate atribui o licitație, o procedura de achiziție publică de aproape 400 milioane de euro în termen de 3 luni. Cei care au scris PNRR-ul din păcate au dat un termen mult prea scurt între finalizarea analizei de opțiuni care îți definește caietul de sarcini și atribuirea unei proceduri de achiziții publice de 400 milioane de euro. Și fără contestații, minim 1 an pe termenele legale actuale. Asta este realitatea”.

Sebastian Burduja este de părere că în momentul acesta trebuie să convingem Comisia Europeană că facem tot ce este omenește posibil să îndeplinim acel jalon.

„Pe cloud a fost acel deadline, primul trimestru, 30 mai 2022 – analiza de opțiuni la cloud, ea a fost finalizată în mandatul lui Marcel Boloș și a fost transmisă la Comisia Europeană”.

Iar despre ce trebuie să înţeleagă românii legat de cloud, ministrul nu a părut optimist.

„Toți românii trebuie să înțeleagă, o să spun de câte ori voi avea ocazia: cloud-ul guvernamental nu rezolvă în sine eliminarea drumurilor între instituții sau eliminarea hârtiilor. Ce rezolvă un cloud: reziliența datelor și plasarea lor într-un sistem sigur, care nu mai este pe serverul de sub biroul unui președinte de agenție, sau mai știu eu pe unde, ci este într-un sistem sigur. Acesta este sensul principal al cloud-ului. Dar mai există dimensiunea de interoperabilitate. Aceea va rezolva problema drumurilor între instituții și a hârtiei, a copiilor care ni se cer”, a explicat Burduja.

Ministrul a criticat modul în care a fost realizat PNRR încă de la numirea în funcţie spunând că cei care au lucrat la program trebuie să de explicaţii.

În replică, fostul ministru USR al Proiectelor Europene Cristian Ghinea, a replicat săptămâna trecută: „Hai că a mai venit unul care are nevoie de timp să citească PNRR și se miră ca vițelul la poarta nouă. Ia zi, june prim, ce nelămuriri ai? Unde ai ajuns cu cititul? Să știi că PNRR nu era programat să înceapă când ești tu numit ministru, trebuia început de mult. Proiectul de cloud trebuia să fie gata”.