Social

Sebastian Burduja a făcut cel mai important anunț! Câți bani vom da pe facturi iarna aceasta?

Sebastian Burduja, sursa foto zf.ro
sursa foto arhiva companiei

După doi ani în care costurile la energie și gaze naturale au creat dificultăți semnificative pentru populație, există o curiozitate crescută cu privire la evoluția lor în 2024. Într-o încercare de a calma îngrijorările, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a oferit o explicație mai detaliată a situației.

Reprezentantul guvernamental acordă o importanță deosebită schemei de compensare-plafonare. Burduja a subliniat că România ocupă locul al patrulea în UE în ceea ce privește avantajul prețului la gaze naturale.

Sebastian Burduja dă asigurări românilor

„Noi, la nivelul Guvernului, ne-am asumat că românii, iarna asta nu o să tremure nici de frig, nici de frica facturilor. Şi ne-am asumat să menținem această schemă de compensare-plafonare. Schema a asigurat la nivel european al patrulea cel mai ieftin gaz din Uniunea Europeană.

Asta înseamnă că există în continuare acel plafon de 0,31 de lei per Megawatt-oră. Foarte mulți furnizori, pentru că a scăzut prețul la gaze pe piață au venit sub acest plafon. Inclusiv în locul meu de consum, acasă sunt facturat undeva la 0,25, 0,26 lei per Megawatt-oră, deci sub plafonul maxim pe care l-ar permite legislația în vigoare. Este o schemă valabilă până în martie 2025 cu bani plătiți de la buget. Banii acoperă diferența dintre prețul la factură pe care îl au românii în fiecare lună și prețul real din piața liberă pe care îl plătesc furnizorii.”, a declarat Sebastian Burduja la Antena3 CNN. 

În ceea ce privește decizia României de a proteja toți consumatorii, s-a ales să se asigure securitatea atât a celor casnici, cât și a celor non-casnici. Autoritățile mențin un dialog constant cu Bruxelles-ul pentru a comunica această abordare. În acest context, au avut loc întâlniri cu patru comisari europeni, inclusiv cu doamna comisar Simpson.

Ce ajutor primesc cetățenii?

„Nu mi s-a pus în vedere că această schemă ar încălca vreo regulă europeană. Din contră, toți oficialii europeni au spus puteți să continuați aceste măsuri de sprijin.

E adevărat, România putea să le țintească poate mai bine pe consumatorii vulnerabili. Noi am mers pe praguri de consum. Știți bine că la energie electrică avem acel 0,68 lei megawatt-oră, sub 100 de kilowați-oră pe lună, până la 1,3- 1,4. Asta înseamnă aproape dublu pentru românii care consumă peste 300 de kilowați oră. Asta înseamnă că dacă ești un român, dacă ești o gospodărie cu venituri mai mici, în general ai un consum mai mic și deși prețul energiei electric este la jumate față de o gospodărie cu un consum mai mare.