Cum se ia coronavirusul prin aer! Experții au decis: „E trista realitate!” De la izbucnirea pandemiei de COVID-19, experții au făcut cercetări pentru a afla care sunt riscurile de contagiune a coronavirusului. În urma studiilor, experții vin cu lămuriri clare. Cum se răspândește noul virus?
Conform BBC, un raport arată care sunt aceste riscuri și ce posibilități există de a contracta virusul afară. În aer liber este mai sigur, deoarece aerul însuși dispersează și diluează virusul și ajută la evaporarea picăturilor în care este transportat. Nu doar aerul: razele solare UV ucid sau cel puțin ar trebui să poate face acest lucru cu orice virus.
Protecția în aer liber nu este 100%
Un ultim studiu realizat în China a arătat că o conversație între două persoane, timp de 15 minute față în față, este suficientă pentru a transmite coronavirusul. Dacă o persoană este infectată, îl eliberează prin respirație și, mai ales, prin tuse.
Picăturile vor cădea rapid la pământ, dar pot ajunge la mucoasele ale altor persoane dacă sunt la mai puțin de doi metri distanță. Mai mult decât atât, persoana infectată eliberează și particule mai mici, numite aerosoli, dar acestea ar trebui să se disperseze rapid în exterior. De aceea, pericolul este scăzut atunci când întâlnim o persoană, deoarece trece foarte puțin timp pentru a exista contagiune.
Cath Noakes, consilier al guvernului britanic, spune că „nu vrem ca oamenii să se teamă să se intersecteze pe stradă”.
Potrivit lui Noakes, cineva ar trebui să tușească direct și să inhalați la momentul nepotrivit pentru a avea loc o contagiune. Pe de altă parte, dacă acest contact este prelungit în timp, pericolul crește.
„Trista realitate este că cel mai mare risc al tău vine de la oamenii pe care îi cunoști”, spune Noakes.
Și ce se întâmplă în spații semi-închise, cum ar fi o stație de autobuz sau o piață de vechituri? Riscul crește atâta timp cât aerul ”nu se mișcă”.