Ionel Arsene, baronul PSD de Neamț, a fost condamnat la 6 ani și opt luni cu executarea. Sentința a fost formulată de magistrații Curții de Apel Brașov. Decizia este definitivă. Pe lângă sentința cu privare de libertate, autoritățile au dispus confiscarea sumei de 80.000 de euro respectiv 80.000 de lei.
Decizia finală a magistraților este mai mică față de condamnarea din prima instanță de 8 ani și 4 luni emisă pe 8 aprilie 2022 de Tribunalul Bacău. Politicianul acuzat de fapte de corupție contestat decizia, prin urmare procesul a fost mutat la Curtea de Apel Brașov, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a admis cererea de strămutare a dosarului.
Ionel Arsene condamnat la aproape opt ani de închisoare
Ionel Arsene a fost unul dintre cei mai prolifici și influenți lideri locali din Partidul Social Democrat. De-a lungul timpului și-a pus apropiații în funcții cheie ale statului grație influenței pe care acesta o avea la nivelul conducerii.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) l-au trimis în judecată pe politicianul din Neamț în două dosare. Prima oară în 2013 pentru trafic de influență după ce ar fi primit mită 100.000 de euro de la Gheorghe Ștefan fost primar PDL în Piatra Neamț.
Ionel Arsene a intervenit la vremea respectivă pe lângă Autoritatea Națională de Integritate (ANR) astfel încât Autoritatea să constate incompatibilitatea unui adversar politic al lui Gheorghe Ștefan, a fost vorba de Culiță Tărâță care la vremea respectivă ocupa funcția de președinte al Consiliului Județean Neamț.
Conform referatului întocmit de DNA, a fost dat în vileag de Gheorghe Ștefan patru ani mai târziu, în 2017. Acesta le-a mărturisit anchetatorilor că Arsene a venit cu propunerea de a-l elimina pe Culiță Tărâță, Arsene avea ”intrare la Horia Georgescu, șeful ANI la vremea respectivă. De asemenea, tot Arsene este și cel care a pretins suma de 100.000 de euro pentru a-l înlătura pe Tărâță din fruntea Consiliului Județean Neamț.
Gheorghe Ștefan l-a denunțat pe Ionel Arsene
Suma pretinsă ar fi ajuns la Georgescu prin intermediarul Dan Turturică, redactorul șef de la România Liberă din acea perioadă. În denunțul pe care l-a făcut Gheorghe Ștefan zis și Pinalti se mai arată faptul că fostul primar al Neamțului ar fi suplimentat valoarea sumei acordate cu alte 15.000 de euro care ar fi ajuns la Turturică pentru ca ziarul România Liberă să publice articole defăimătoare la adresa lui Tărâță.
Doi ani mai târziu, în 2015, potrivit rechizitoriului DNA, Arsene a pretins un comision de 5% din suma de 60 de milioane de lei, adică 3 milioane de lei, de la compania Construcții Hidrotehnice SA Iași, Arsene trebuia să intervină pe lângă șefii de la Administrația Națională Apele Române, pentru ca aceștia să-și de girul în privința contractelor dintre compania din Iași și administrațiile bazinale.
Potrivit Digi 24, în cursul acestui an dosarele lui Arsene ar fi îndeplinit termenul de prescriere. Totodată, în 2015 Arsene, la vremea respectivă deputat PSD în Parlamentul României a intervenit pe lângă primarul din Icușești astfel încât compania care construia școala din localitate să subcontracteze lucrările de tâmplărie spre o firmă de casă a acestui. În 2019, Tribunalul Neamț a conexat dosarele după care a fost trimis la Judecătoria Bacău. În momentul de față, Ionel Arsene s-ar afla în Italia, acesta ar fi fugit în Peninsulă în urmă cu două săptămâni, potrivit g4media.ro.