Lifestyle

Se schimbă regulile pentru cardul de energie. Ce prevăd modificările propuse de Ministerul Investițiilor

Card de energie Sursa foto Playtech.ro
Sursa foto: Playtech.ro

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) are în lucru un proiect de ordonanță care prevede modificarea regulilor pentru cardurile de energie.

Cardurile de energie prin intermediul cărora românii pot achita facturilor la energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire se vor modifica. Astfel, conform unui proiect de ordonanță aflat în dezbatere publică, MIPE vrea să extindă tipurile de energie vizate de sprijin care fac obiectul sprijinului temporar acordat în 2023, introdus prin OUG 166/2022.

Potrivit prevederilor proiectului de ordonanță, sumele acordate prin intermediul cardului de energie vor putea fi utilizate și pentru achiziționarea de butan, rumegușul, cărbunele, brichetele sau alți combustibili lichizi sau solizi. Lista în vigoare în prezent include, pe lângă energie electrică și energia termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Ce se întâmplă cu lemnele de foc

Un alt aspect abordat în proiectul de ordonanță este cel al clarificării termenului „lemn de foc„. Conform definițiilor agreate în proiect, în categoria lemnului de foc va fi inclus și lemnul rotund şi despicat de lucru cu diametrul la capătul gros de maximum 24 de centimetri. De asemenea, în aceasta categorie sunt asimilate și alte materiale lemnoase și deșeuri de lemn care sunt destinate încălzirii locuințelor.

O altă prevedere legată de acest subiect este acea că, pentru ca lemnele de foc să poată fi achiziționate prin intermediul cardurilor de energie, facturile pentru lemnele de foc plătite în numerar vor trebui să fie emise începând cu august 2022 și până la data de 27 decembrie 2023.

O precizare importantă introdusă în proiectul MIPE este aceea că plățile efectuate cu cardul de energie pentru datoriile față de furnizorii de energie nu pot include penalități sau alte daune ori interese pentru plata cu întârziere a cheltuielilor cu energia. Potrivit propunerii, aceste cheltuieli fiind în sarcina beneficiarului de sprijin.

Cum se poate utiliza cardul de energie

În perioada 20 februarie – 5 aprilie 2023, peste 1,5 milioane de români și-au achitat facturile prin intermediul cardului de energie. Ajutorul acordat de stat în valoare de 1.400 de lei, în două tranșe egale, poate fi folosit pentru plata facturilor la energie cu ajutorul factorilor poștali, la oficiul poştal sau online pe site-ul Poștei Române.

Astfel, plata cu autorul cardului de energie se poate realiza la orice subunitate a Poștei Române sau direct la factorul poștal care a sosit la domiciliul beneficiarului. Pentru aceasta se completează plata prin mandat poștal, către contul furnizorului de energie (ori al asociației de proprietari/locatari). Apoi, se primește dovada plății, pe care este scrisă suma rămasă după efectuarea plății, valoarea plății/plăților efectuate și furnizorul/furnizorii către care s-a efectuat plata

Totodată, beneficiarii cardurilor de energie pot plăti online prin accesarea aplicației informatice. Pentru aceasta este necesară introducerea seriei cardului de energie și utilizarea informațiilor care se găsesc pe cartea de identitate, cardul de energie și factura de la furnizorul de energie.

Plățile se pot efectua în următoarele perioade:

– Pentru tranșa I – valoare de 700 de lei, în perioada 20.02.2023 – 30.06.2023;

– Pentru tranșa II – valoare de 700 de lei, în perioada septembrie 2023 – 27.12.2023, conform datelor Antena 3 CNN.