Social

Se schimbă pensiile! Există și o reformă a celor de serviciu

1 ianuarie indexate cu 4.2% pensiile vor fi impozitate impozitează (sursă foto: playtech.ro)

Pensiile vor trece prin schimbări semnificative. Coaliția de guvernare a făcut eforturi pentru schimbarea pensiilor de serviciu, zise și „speciale”. Surse politice au transmis că acestea se vor supraimpozita cu 20%. În lipsa unei reforme, există riscul de a pierde bani din PNRR.

Pe de altă parte, România nu a reușit să absoarbă fondurile din PNRR pentru construcția de spitale. A pierdut aproximativ o treime din sumă, 740 milioane de euro. Chiar dacă acele construcții vor continua, ele vor fi executate cu fonduri rambursabile. Iar dacă pensiile speciale nu se reformează, se poate ajunge la pierderi de miliarde de euro. Același lucru este valabil și dacă statul român eșuează la diminuarea deficitului bugetar.

În schimb, românii cu pensii obișnuite vor beneficia de o majorare importantă. Marcel Ciolacu a vorbit despre indexarea la rata inflației din 2022. Așadar, o creștere de 14 puncte procentuale.

Prin ce schimbări trec pensiile

În primul rând, se va ajunge la o vârstă de pensionare de 60-65 de ani pentru cei care au activat în magistratură, armată, poliție. Creșterea vârstei va fi una treptată, procesul urmând să se încheie în 2035. În plus, impozitul pentru partea de necontributivitate va fi de 20%.

Totuși, procurorii și judecătorii vor trece prin aceste modificări abia începând din 2028. Până în 2043, în schimb, dezideratul este ca toate pensiile să fie pe bază de contributivitate.

Cum se modifică situația pentru ceilalți seniori

Prim-ministrul a anunțat că veniturile pentru seniorii României vor crește în mod cert de la 1 ianuarie. Conform legislației în vigoare, se va realiza indexarea la rata inflației din 2022. Totuși, Marcel Ciolacu susține că ar prefera o majorare diferențiată. Astfel, unii dintre vârstnicii României ar primi cu 30% mai mult în fiecare lună.

„Există o lege în vigoare pe care dumneavoastră o cunoaşteţi, an de an… Nu trebuie să o anunţe nici Boloş, nici Ciolacu, nici nimeni. E o lege în vigoare prin care pensiile se indexează cu inflaţia din anul trecut. Am făcut o excepţie anul trecut pentru că a fost o inflaţie mare raportată la inflaţia cu un an anterior, era 4% în comparaţie cu 13,5, că se face media anuală. Nu va încălca nimeni legile din România. Îmi doresc, ca şi anul trecut, ca pensiile să se mărească diferenţiat, la unii poate cu 30%, la unii cu 5%, la unii cu 10%, în funcţie de venit. Îmi menţin această abordare. (…) Nu trebuie să anunţe domnul ministru (când ar urma să crească pensiile, n.r.), nu trebuie… sunt lucruri normale”, a declarat premierul. El a fost citat de Realitatea.