Noi tensiuni au loc acum în coaliția de guvernare. Motivul? A fost propus un nou model de impozitare pentru angajații cu norme parțiale. Astfel, ar fi evitată suprataxarea lor, conform inițiatorului proiectului de lege. Problema, însă, e faptul că acest proiect este unul foarte controversat. Cu atât mai mult cu cât a trecut de Senat în mod tacit.
Conform programului legislativ, persoanele ar plăti contribuții proporționale cu orele lucrate. Amintim că în momentul de față, angajații part-time sunt impozitați la fel de mult ca și cei care lucrează cu normă întreagă. Proiectul a fost propus de Partidul Național Liberal. Deși coaliția de guvernare nu s-a arătat în mod explicit de acord cu inițiativa, dat fiind că Partidul Social Democrat s-a abținut de la voturi, proiectul legislativ a trecut de plenul Senatului. Camera Deputaților va fi forul decizional în cazul acestei propuneri, conform informațiilor transmise de Antena 3 CNN.
Argumente pro și contra
Inițiatorul proiectului este de părere că în momentul de față, persoanele care lucrează cu jumătate de normă sau normă parțială sunt dezavantajate din cauza impozitării excesive. Impozitarea la opt ore chiar și pentru angajații part-time a intrat în vigoare anul trecut, iar anumiți membri din coaliția de guvernare, în special din partea PNL, vor ca acum să facă un amendament la această schimbare.
Amintim că de la 16 august 2022, toate persoanele care activează în câmpul muncii cu contract, indiferent dacă part-time sau full-time, plătesc același impozit la stat. Singurele excepții sunt persoanele care au până în 26 de ani și sunt înrolate într-o formă de școlarizare, indiferent dacă preuniversitară, universitară sau postuniversitară, persoanele cu dizabilități, cei care au depășit limita de vârstă pentru sistemul public de pensii și salariații care au mai multe contracte de muncă.
Ce se întâmplă mai departe?
Dacă inițiativa parlamentarilor liberali va trece, toți angajații cu normă parțială vor fi supuși aceluiași sistem de impozitare ca și cei care acum beneficiază de el în mod excepțional. Rămâne de văzut dacă pachetul de lege va fi aprobat sau respins de Camera Deputaților, în special pentru că toate formele de impozitare progresivă reprezintă un „subiect fierbinte” actualmente în coaliția de guvernare. Pașii următori sunt reprezentați de aprobarea camerei decizionale, promulgarea de către Președinte și, nu în ultimul rând, publicarea în Monitorul Oficial.
Sunt discutate mai multe măsuri de austeritate în momentul de față. Supraimpozitarea anumitor categorii de salariați, încadrați în sistemul bugetar, este de asemenea intens discutată. Această măsură nu s-ar aplica și privaților, deși diferențierea între cele două sectoare ar putea să ducă inițiativa în neconstituționalitate.