Lifestyle

Se schimbă data la care sărbătorim Paștele? BOR urmează să ia decizia

rugăciuni de Paște; sursă foto: doxologia.ro
sursa foto doxologia

Biserica Ortodoxă Română (BOR), care a convocat o ședință sinodală, ar putea lua în considerare o petiție prin care se cere ca Paștele să fie prăznuit în aceeași zi de catolici și ortodocși. Aceasta este doar o primă etapă, decizia finală putând fi luată doar în cadrul unui sinod paneuropean.

„Problema este că cei care vor să sărbătorim odată cu catolicii nu s-au gândit la faptul că nu l-am mai sărbătorit odată cu ortodocșii, cu biserica noastră naturală, pentru că există o biserică ortodoxă universală. Sigur că numai la acest nivel se poate discuta. Pentru că, de fapt, ce este Paștele?

Paștele a fost hotărât odată pentru totdeauna la sinodul din anul 325, primul Sinod Ecumenic de la Niceea. Și erau trei condiții. Să fie după echinocțiul de primăvară, prima duminică cu lună plină și să nu coincidă cu Paștele Iudaic. Ori a intervenit un aspect atmosferic, rotația Pământului. Pentru că altminteri l-am fi sărbătorit cu toții la aceeași dată, dacă nu era acest capriciu al Universului, creat de Dumnezeu. Deci mie îmi pare cam excentrică propunerea aceasta”, a explicat Dan Ciachir, scriitor, memorialist și publicist.

Demersurile au început în aprilie

O petiție prin care se solicita data unificată a Paștelui a fost prezentată în luna aprilie a acestui an. Primul Conciliu Ecumenic, care s-a întrunit la Niceea în anul 325 și care este considerat unul dintre fundamentele Ortodoxiei, a decretat că toată lumea trebuie să prăznuiască Învierea Domnului într-o duminică. Chiar și după această divizare tragică, creștinismul a reușit să sărbătorească Paștele împreună, an de an, de la domnia lui Carol cel Mare în Europa de Vest până în secolul al XVI-lea.

Din păcate, religiile creștine nu mai sărbătoresc astăzi Învierea în aceeași zi din cauza unor probleme astronomice, a unor probleme informatice și a unor reorganizări calendaristice.

Există diferențe în ceea ce privește sistemele calendaristice între Orientul Ortodox și Occidentul catolic sau protestant, precum și în cadrul comunității ortodoxe înseși. Ca urmare, Bisericile ortodoxe din țări precum Rusia și Serbia prăznuiesc Nașterea Domnului la o dată diferită de cea a majorității creștinilor. Această diferență se datorează utilizării calendarului iulian neajustat, care a fost stabilit de Iulius Cezar înainte de Nașterea Domnului.

Ce spune BOR?

„Totuși, așa cum sublinia profesorul Teodor Popescu într-un studiu de referință în Biserica noastră, azi nu ne mai întreabă și nu mai interesează pe nimeni de ce nu serbăm Paștile la o dată cu pasha iudaică; ne întreabă de ce nu serbăm Paștile o dată toți creștinii.

Suntem conștienți că există în prezent eforturi reale, la nivelul Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol, al altor Patriarhii ortodoxe, și al Bisericii Romano-Catolice, pentru a unifica data sărbătorii pascale. Atingerea acestui obiectiv ar dobândi și un impact pastoral și misionar coerent, într-o lume creștină aflată sub presiunea deseori agresivă a secularismului. La fel de conștienți suntem că nu toate Bisericile ortodoxe lucrează cu aceeași râvnă pentru unitatea creștinilor, iar unele înțeleg să submineze chiar și întâlnirile panortodoxe.

Știm că problema pascaliei nu poate fi rezolvată doar prin voința unilaterală a Bisericii Ortodoxe Române, deși aceasta este tradițional deschisă spre dialog. Vă solicităm însă ca Biserica Ortodoxă Română să se implice cu energie și convingere în dialogul panortodox și interconfesional pe această temă, spre a convinge și Bisericile Ortodoxe surori să adopte duhul unității și să sprijine inițiativele Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol.

Naționalismul religios (profund neortodox și necreștinesc), afectele antioccidentale, calculele politice, sau încremenirea în calendare desuete nu trebuie să stea în calea bunului simț și a dreptei credințe (adică a Ortodoxiei postniceene), care ne cer să sărbătorim în unitate Învierea Domnului nostru Iisus Hristos”, se menționează în încheierea petiției BOR, potrivit Antena 3.