Actual Economic

Se reface rezerva de stat! Guvernul vrea să cumpere de urgență mii de tone de ulei de floarea soarelui

Se reface rezerva de stat! Guvernul vrea să cumpere de urgență mii de tone de ulei de floarea soarelui

Guvernul vrea să cumpere 4.000 tone ulei brut din floarea soarelui în vederea stocării lor la rezerva de stat, pentru prevenirea deficiențelor în aprovizionare.

Se reface rezerva de stat! Guvernul vrea să cumpere de urgență mii de tone de ulei de floarea soarelui

Guvernul vrea să cumpere 4.000 tone ulei brut din floarea soarelui în vederea stocării lor la rezerva de stat, pentru prevenirea deficiențelor în aprovizionare, potrivit unui document guvernamental analizat de Profit.ro.

Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale din subordinea Secretariatului General al Guvernului va reface în perioada imediat următoare stocuri de urgență la rezerva de stat.  Cantitatea ce urmează a fi achiziţionată este de 4.000 tone ulei brut din floarea soarelui, destinată prevenirii apariției deficiențelor de aprovizionare în situații de criză, creșterii rezilienței și asigurării imediate a intervențiilor operative pentru protecția populației, a economiei și pentru apărarea țării, în situații excepționale care afectează un interes public major.

Instituția va cumpăra ulei de floarea soarelui în limita sumei de 40 milioane lei, „căreia i se poate aplica, în condițiile legii, procedura specifică, inclusiv cea pentru produsele cotate și achiziționate pe o piață de mărfuri”, se mai precizează în document.

Datele INS arată că uleiul comestibil s-a scumpit cu peste 36% în primele 7 luni ale anului și cu aproape 52% în perioada iulie 2021 – iulie 2022.

Anul acesta, România va exporta mai puţin porumb şi floarea soarelui pe piaţa europeană, prioritate are piaţa locală

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat luna trecută pentru Bloomberg că România, un important exportator de cereale, ar putea livra mult mai puțin porumb și floarea soarelui pe piața europeană în acest sezon, deoarece va da prioritate aprovizionării pieței locale, după ce seceta a afectat culturile agricole. Conform Prima TV, seceta a obligat fermierii să înceapă anul acesta mult mai devreme recoltarea culturilor de floarea soarelui.

În aprilie, premierul Nicolae Ciucă îi îndemna pe antreprenorii din domeniu să majoreze suprafețele cultivate cu floarea soarelui, producția de semințe, nivelul de procesare a semințelor și producția de ulei de floarea soarelui, pentru a compensa pierderea de importuri din Ucraina atât pe piața internă, cât și la nivelul UE.