Anthony Blinken și Lloyd Austin, au fost “îndemnați” de Biden să„încetinească” retorica despre sprijinul Ucrainei.
Joe Biden, președintele SUA, i-a “îndemnat” pe secretarul de stat Anthony Blinken și pe ministrul Apărării, Lloyd Austin, să „încetinească” retorica despre sprijinul Ucrainei, temându-se că astfel de declarații ar putea da naștere la așteptări nerealiste și ar putea crește riscul unui conflict direct între Statele Unite și Rusia, potrivit NBC News, citează evz.ro
Care este motivul acestui îndemn al președintelui SUA
Astfel, îndemnul președintelui american Joe Biden vine în ideea de a nu da naștere la așteptări nerealiste și pentru a nu provoca Rusia.
Totodată, Joe Biden crede că subalternii săi au „mers prea departe”, potrivit mai multor oficiali ai administrației. În timpul convorbirilor telefonice, președintele american și-a exprimat îngrijorarea că astfel de declarații ar putea ridica așteptări nerealiste și ar putea crește riscul unui conflict direct între Statele Unite și Rusia, iar lui Vladimir Putin atât i-ar trebui pentru a declanșa dezastrul, afirmând că „Nu i-a plăcut genul ăsta de retorică”, potrivit sursei citate.
De altfel, un alt oficial superior din administrația prezidențială a SUA a declarat că, în cele din urmă, operațiunea specială din Ucraina se va transforma într-un conflict prelungit în care Rusia va obține succese mici și stabile, punându-se, totodată, problema dacă președintele Ucrainei ar trebui să-și atenueze poziția publică dură.
Reacția și, implicit, “îndemnul” lui Biden vin ca urmare a vizitei lui Blinken și Austin la Kiev, care a avut loc în aprilie 2022, în timpul căreia reprezentanții americani și-au exprimat încrederea că Ucraina va câștiga războiul cu Vladimir Putin.
Iar, potrivit președintelui american, subordonații săi au mers mult prea departe cu “garanțiile” făcute.
Prin urmare, Biden a fost nemulțumit de ceea ce vorbeau Blinken și Austin despre victoria Ucrainei, respectiv despre câștigarea în Ucraina și, potrivit NBC News (care a citat una dintre sursele administrației), nu i-a plăcut o asemenea retorică.
Ucraina nu își poate permite niciun „Minsk” și trebuie să dezocupe teritoriile
Între SUA, țările europene și Ucraina au existat dezacorduri cu privire la modul în care ar trebui să se încheie războiul. Iar dacă vor începe negocieri reale pentru a pune capăt conflictului, poziția președintelui Zelenski și a aliaților săi occidentali va fi de o importanță deosebită.
Totodată, potrivit consilierului șefului Oficiului Prezidențial, Mihail Podolyak, Ucraina nu își poate permite niciun „Minsk” și trebuie să dezocupe teritoriile.
Dar, aceasta necesită:
- anumită perioadă de timp
- arme
- mijloace
- mobilizarea societății.
În altă ordine de idei, reamintim că în data de 16 iunie 2022 s-a împlinit exact 1 an de la summitul dintre Rusia și Statele Unite, care a avut loc la Geneva și în cadrul căruia președinții Joe Biden și Vladimir Putin au discutat despre garanțiile de securitate, relațiile dintre cele 2 țări și alte probleme de actualitate la acea vreme.