Actual

Se modifică iar Codul Rutier! Se dau amenzi mai mari, dar se elimină și unele sancțiuni

Amenda
Sursa foto: Playtech

Codul Rutier este într-o continuă schimbare. Se propun înăspriri ale pedepselor, dar se are în vedere și eliminarea unor sancțiuni mai vechi.

36 de deputaţi PSD au depus la Parlament o propunere legislativă care prevede permiterea şi nesancţionarea, depăşirii pe linie continuă, în anumite condiţii. Conform prevederii, „prin manevra de depăşire se poate încălca marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, pentru depăşirea obstacolelor de orice natură, oprite, staţionate sau care se deplasează cu viteză mai mică de 30 km/h, doar dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanţă mai mare de 20 m, iar lăţimea drumului este de cel puţin 7 m”, se arată în propunerea înaintată de deputații PSD.

Codul nu este adaptat condițiilor reale

Propunerea, completează articolul 45 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Dacă aceasta va fi adoptată, în termen Guvernul va modifica în mod corespunzător, prin hotărâre, regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

„Prevederile OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, precum şi cele ale Regulamentului 4/2006 de aplicare a ordonanţei generează în practică multiple probleme, astfel că, deşi scopul actului normativ se subsumează ideii de siguranţă, fluenţă şi normalitate în traficul rutier, în practică survin blocaje a căror justă soluţionare a impus şi impune modificări legislative. O astfel de situaţie este aceea în care conducătorul autovehiculului întâlneşte pe sensul său de mers un obstacol oprit, staţionat sau care se deplasează cu o viteză foarte mică, iar pentru depăşirea acestui obstacol este necesară încălcarea marcajului continuu simplu sau dublu care delimitează sensul opus, autovehiculul circulând, chiar şi parţial, pe sensul opus. În această speţă, conducătorul este sancţionat nediferenţiat pentru încălcarea marcajului continuu, fără a fi luate în considerare motivele care au determinat acţiunea”, a explicat deputatul PSD Mihai Weber, în expunerea de motive a proiectului, citat de stirileprotv.ro.

Suspendarea permisului pentru neplata amenzilor

O altă propunere de modificare a Codului Rutier, ajunsă deja în dezbatere la Camera Deputaților, prevede ca șoferii care nu își plătesc amenzile în termen de 60 de zile de la primirea lor să rămână fără permis de conducere. Conform proiectului de lege, șoferii sancționați vor avea dreptul să conducă din nou doar după plata amenzii contravenționale.

Inițiatorii susțin că măsura este necesară, deoarece România are un nivel foarte scăzut de achitare a amenzilor rutiere, iar acest lucru influențează direct bugetele locale. Prin urmare, măsura suspendării permisului de conducere este propusă ca să îi motiveze. Pe de altă parte, se urmărește și reducerea ratei foarte ridicată de neplată a contravențiilor la nivel național.