Actual

Se modifică Evaluarea Națională! Care sunt noile propuneri ale Federației Sindicale Libere

Evaluarea Națională ar putea suferi modificări din 2023; sursă foto: deștepți.ro
sursă foto: deștepți.ro

La propunerea sindicatelor din Educație, Evaluarea Națională ar putea suferi modificări. Este vorba de o variantă alternativă pentru admiterea separată la liceu, prin care elevii din clasa a VIII-a ar putea susține 5 probe în cadrul examenului de Evaluare Națională, potrivit amendamentelor trimise Ministerului Educației de către sindicatele din învățământ.

Propunerea a venit din partea Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federația Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”. Potrivit Prerogativelor legii învățământului preuniversitar, admiterea separată la liceu poate asigura cel mult 60% din locuri.

Noile modificări ale Evaluării Naționale

În condițiile în care admiterea la liceu a creat o serie de controverse la nivelul societății la scurt timp după ce a fost anunțată ca propunere în legea Educației de către ministrul Ligia Deca, la rândul lor sindicatele profesorilor au propus o altă alternativă și anume Evaluarea Națională să aibă următoarele probe:

”matematică+informatică (algoritmică); limba română; ştiințe (fizică, chimie, biologie); umanistice (istorie, geografie); inclusiv limbi străine; maternă (dacă e cazul);

De asemenea, fiecărui liceu în parte îi revine obligația de a stabili cu cel puțin un an înainte coeficienții pentru fiecare probă de examen:

”Cu un an înainte, fiecare liceu stabileşte, pentru fiecare filieră, coeficienți pentru fiecare din cele 4/5 examene de mai sus şi le anunță public. Suma celor 4/5 coeficienți trebuie să fie 10, niciun coeficient nu poate fi 0”, potrivit click.ro.

Totodată, sindicatele consideră că elevii trebuie să dispună de cel puțin 10 opțiuni, ”iar calculatorul face, ținând cont de coeficienți, media ponderată pentru fiecare liceu/filieră ales/aleasă de elev.” Școlarii vor fi repartizați de  calculator în funcție de mediile obținute și de variantele alese.

Măsurile pe care le vor adopta liceele vocaționale

”În privința liceelor vocaționale, o serie de reglementări suplimentări trebuiesc adoptate și adaptate în funcțiile de aptitudinile fiecărui elev. Variant modificată a Evaluării Naționale ar putea fi aplicată pentru elevii care vor intra în clasa a V-a în anul școlar 2024-2025.

Sindicaliștii sunt de părere că soluția lor este mai ușor de pus în practică decât concursul care evită arbitrariul, verifică ceea ce știe elevul, nu doar matematică și română, și lasă liceul să-și spună cuvântul”. Astfel consideră reprezentanții din sindicate că ”ar fi rezolvate următoarele probleme:

1) elevii vor fi încurajați să învețe la toate materiile

2) nu vor mai exista materii importante de rang 1 (mate, română) și restul;

3) liceele nu pot să fie parte a procesului de selecție prin stabilirea coeficienților;

4) se ia în considerare tot ceea ce se predă:”.

Ligia Deca, ministrul Învățământului, a precizat că prima generație care va vor da examenul de Evaluarea națională în noile condiții, vor fi elevii care intră în clasa a V-a în anul școlar următor adică 2023-20234, în cazul în care legea va fi aplicată în cursul acestui an.