Social

Se mai dau sau nu pachetele de alimente? O veste teribilă ce afectează milioane de români

pachete alimente ue (sursă foto: bzi.ro)
sursă foto: bzi.ro

Românii cu venituri mici primesc acum o veste importantă. Până de curând, foarte mulți primeau din partea Uniunii Europene (UE), prin intermediul reprezentanților statului român, pachete de alimente de 24 de kilograme. Acest program social de ajutor este acum în plină dezbatere la Comisia Europeană (CE).

Astflel, se discută acum dacă se mai continuă cu acest program sub acestă formă, prin împprțirea de pachete cu alimente sau dacă aceeași români să primească drept înlocuitor un voucher sau un tichet care să aibă aceeași valoare cu alimentele regăsite în pachet. Deja, această schimbare provoacă foarte multe controverse, asta pentru că ar putea produce anumite dezechilibre pe piața din România, mai ales în rândul românilor beneficiari, cât mai ales în ceea ce-i privește pe producătorii locali din țara noastră din această industrie agroalimentară. Într-un astfel de context, lanțurile de hipermarketuri ar putea ieși în avantaj, ceea ce creează numeroase nemulțumiri.

Se mai dau sau nu pachetele de alimente?

În acest sens, deja un număr de opt asociații patronale care reunesc cei mai mari producători români din domeniul agroalimentar au venit cu un mesaj prin care trag un semnal de alarmă și spun că astfel de modificări ce ar apărea în cazul programului „Sprijin pentru persoanele defavorizate în vederea asigurării alimentelor de bază / mese calde” vor duce la mari probleme pentru beneficiarii acestui ajutor, dar mai ales pentru cei ce activează în domeniu.

Mai clar, având voucherul respectiv cu care un beneficiar va putea achiziționa alimente de bază va putea să-l folosească doar în cadrul unor hipermarketuri. Într-un astfel de caz, românii beneficiar ar alege, mai degrabă să apeleze la acest serviciu pentru a-și cumpăra cele necesare, decât să se ducă în piețe, la producătorii locali, unde să cheltuie din banii lor cash. Practic, principala modificare este înlocuirea alimentelor distribuite direct către persoanele vulnerabile cu vouchere, pe care acestea ar urma să le folosească în marile lanțuri de hipermarketuri pentru a-și cumpăra diverse produse.

Ajutor pentru români

Acest program de ajutor social a fost lansat în anul 2020 și este finanțat în majoritar din fonduri europene prin cadrul Programului Operațional Incluziune și Demnitate Socială (POIDS). Până la acest moment, în fiecare an, prin intermediul acestui program, alimente de bază într-o cantitate de 24 de kilograme au fost distribuite la până la 1,2 milioane de români vulnerabili, cu venituri mici, majoritatea dintre ei fiind pensionari, apoi persoane cu dizabilități fizice sau psihice. La acest ajutor mai puteau fi ânscriși și membrii familiilor monoparantale sau oamenii fără adăpost, scrie antena3.ro.

Iată și ce conțin pachetele cu 24 de kilograme de alimente:

– făină albă de grâu (5 pungi de 1 kg);

– mălai (4 pungi de 1 kg);

– paste făinoase (2 pungi de 400 g)

– orez (4 pungi de 1 kg);

– conserve din carne de vită (5 cutii de 300 g);

– conserve din carne de porc (3 cutii de 300 g);

– conserve pate de ficat de porc (5 cutii de 200 g);

– borcane de compot de fructe (2 borcane de 720 ml);

– gem de fructe (1 borcan de 360 g);

– gem de fructe dietetic (1 borcan de 360 g).