Astăzi, la Bucureşti, va avea loc a doua reuniune a alianţei trilaterale România – Republica Moldova – Ucraina. Este de asemenea prima dată când reprezentanţii României şi Ucrainei se întâlnesc pentru a discuta Securitatea Mării Negre. Această întrevedere are loc sub egida Platformei Internaţionale Crimeea, o organizaţie al cărei scop este de a deocupa acest spaţiu ucrainean, care a fost anexat ilegal de Rusia în 2014.
Întâlnirea este găzduită de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, alături de ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr. Părţile care s-au ocupat de organizarea conferinţei sunt ministerele de externe şi apărare ale României şi Ucrainei. De asemenea, Centrul pentru Strategii de Apărare al Ucrainei este implicat în planificarea acestui summit. În vreme ce România şi Ucraina sunt co-organizatori ai acestui comitet pentru securitate, oficialii moldoveni li se vor alătura pentru discuţia trilaterală.
Tot ce trebuie să ştii
Aceste evenimente au fost anunţate de Bogdan Aurescu încă de luna trecută. Anunţul a avut loc la o reuniune a tuturor miniştrilor de externe din Uniunea Europeană, fiind apoi promovată şi la nivelul ministerelor de afaceri externe din Alianţa Nord-Atlantică (NATO).
Lista de participanţi la această întâlnire îi include pe: Bogdan Aurescu, Angel Tîlvăr, Oleksii Reznikov, care este ministrul ucrainean al apărării, Anatolie Nosatîi, ministrul apărării din Republica Moldova, şi Emine Dzapharova, care este primul adjunct al ministrului de externe ucrainean.
Liderul Ministerului de Externe din Ucraina, Dmytro Kuleba, nu mai poate ajunge la întrevedere, deşi prezenţa sa era aşteptată. El trebuie să rămână pe teritoriul ţării sale, deoarece ofensiva rusă creează o situaţie dificilă pe teritoriul ucrainean.
În afara ţărilor cu relaţii trilaterale, vor mai participa şi delegaţii ale altor state. Dintre acestea, amintim Germania, Franța, Lituania, Letonia, Slovacia, Bulgaria, Ungaria, Turcia, Luxemburg, Finlanda, Olanda, Muntenegru, Republica Macedonia de Nord şi Georgia, conform unor informaţii prealuate de la Antena 3 CNN. De asemenea, vor veni înalţi oficiali din partea NATO şi a Comisiei Europene. Este vorba de secretarul general adjunct al Alianţtei Nord-Atlantice, respectiv de secretarul general al Comisiei Europene. Acestor delegaţii li se adaugă şi secretarul general al Organizaţiei pentru Democraţie şi Dezvoltare Economică – GUAM.
Rolul României în conferinţa internaţională
Regiunea Mării Negre este periclitată de conflictul militar care a izbucnit în momentul invadării Ucrainei de către Rusia. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, va deschide conferinţa cu un discurs prin care evidenţiază rolul-cheie al statului român în securitatea acestei zone. Pe ordinea de zi intră şi metode prin care relaţiile economice dintre statele cu deschidere la Marea Neagră se pot întări.