Csaba Asztalos, președintele Consiliului pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a spus că instituția pe care o conduce nu se pronunță și nu se va pronunța/autosesiza, pe seama declarațiilor controversate făcute, zilele trecute, de premierul ungar, Viktor Orban, la Băile Tuşnad.
Președintele Consiliului pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos este nepăsător la declaraţiile lui Viktor Orban
”Președinții și premierii altor state au imunitate jurisdicțională atunci când sunt pe teritoriul altui stat. Ca atare, CNCD nu se va ocupa și nu se va pronunța pe aceste declarații.”, a spus Csaba Asztalos, membru UDMR.
Întrebat de site-ul DC News, dacă totuşi va exista o poziție publică din partea CNCD, având în vedere că instituția s-a autosesizat în numeroase alte cazuri, Csaba Asztalos a spus că s-a exprimat preşedintele statului.
”Poziția publică a statului român, în relațiile externe, potrivit Constituției, se exprimă de către președintele statului, primul ministru, respectiv ministrul de Externe. Președintele statului s-a exprimat. Noi, instituțional, nu avem atribuție să ne exprimăm pe chestiuni de politica externă. Ca atare, aceasta este poziția mea oficială. Cei care fac aprecieri, pe astfel de declarații și situații, sunt cele trei entități pe care le-am enumerat.”, a declarat Csaba Asztalos, președintele Consiliului pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru DC News.
Cum poate fi demis Csaba Asztalos, de la CNCD, pentru lipsa de reacție în cazul declarațiilor rasiste ale lui Viktor Orban?
DC News l-a contactat pe Eugen Nicolicea, jurist, pentru a-l întreba cum poate fi demis Csaba Asztalos Astalos, de la CNCD, pentru lipsa de reacție în cazul declarațiilor rasiste ale lui Viktor Orban.
„Prin vot după o anchetă a unei comisii, în care i se arată acuzația și i se dă dreptul la apărare. Problema este că Viktor Orban nu este cetățean român și CNCD nu are atribuții să îl sancționeze”, a spus Eugen Nicolicea.
În contextul mesajelor dure transmise de premierul Ungariei, Viktor Orban, analistul politic Bogdan Chirieac a fost întrebat cum interpretează declarațiile de la Tușnad.
„Nu mă îngrijorează și nu ne miră pe niciunii dintre noi reacțiile lui Viktor Orban. El este în slujba lui Vladimir Putin, este anti-european și anti-NATO. Nu o spunem noi, o spun cancelariile luminate ale Occidentului”, a zis Bogdan Chirieac.
„Ce mă îngrijorează pe mine este că (ne)onorabila manifestare a avut loc cu girul guvernului român. Acolo au participat un vicepremier al Guvernului și un ministru. O să spuneți, da, erau Kelemen Hunor și Eduard Novak, da”, a spus Chireac.
Bogdan Chireac: La un moment dat, o să ne trezim cu un vicepremier și un ministru că se duc la Moscova, la o reuniune cu Putin
„UDMR cred că, în aceste momente grele, trebuie să fie la guvernare, pentru a da mai multă siguranță minorității maghiare în România. Nu avem îndoieli aici, este bine că UDMR e la guvernare. Dar matale care ai idei extremiste, pleci, vezi, nu antrenezi Guvernul în acea sarabandă de declarații anti-NATO și anti-UE. Deci, problema este cât casa. O să spuneți: Europa îl condamnă pe Viktor Orban, da, dar ce o să zică Europa despre guvernul României, care și-a trimis reprezentanți acolo? O să spună Guvernul României nu și-a trimis reprezentanți, pe bune?! Păi miniștri din Guvernul României umblă de capul lor așa, fără mandat, adică cum?! La un moment dat, o să ne trezim cu un vicepremier și un ministru că se duc la Moscova, la o reuniune cu Putin… Deci, problema e reacția sau lipsa de reacție a Guvernului României. Ce a făcut Paul Stănescu este un demers de partid corect”, a mai spus Bogdan Chirieac.
Secretarul general al PSD, Paul Stănescu a fost primul politician român care a reacţionat imediat după declaraţiile premierului Orban spunând că „România nu este o trambulină pentru mesajele antieuropene și proruse ale premierului Viktor Orban și ale membrilor guvernului ungar, iar dacă aceștia doresc să critice acțiunile UE și NATO, să o facă din Ungaria”.