International

Se închid granițele în Germania! Nemții sunt speriați de creșterea numărului de migranți

Vama Germania

Confruntat cu un aflux masiv de migranți, guvernul de la Berlin analizează posibilitatea reinstituirii punctelor de control la intrările în țară.

Conform presei germane, guvernul de la Berlin și autoritățile landurilor federale iau în calcul introducerea controalelor la toate granițele țării. Măsura este criticată dur de partidul ecologist din coaliția care îl susține pe cancelarul Scholz, precum și de unii din vecinii Germaniei.

Controlul ar putea fi aplicat la toate intrările în republica federală, așa cum se întâmplă în prezent la granița Germaniei cu Austria. Dacă această decizie va fi adoptată ea va afecta în mod direct acordul Schengen, care prevede deschiderea totală a granițelor între statele membre.

Migrația a crescut cu 50%

Conform statisticilor publicate în presa germană, numărul refugiaților sosiți în Germania în primele trei luni ale acestui an, exceptând imigrația din Ucraina, este cu 50% mai mare decât cel înregistrat în 2019, anul de dinainte de pandemie.

Potrivit poliției federale, au existat un total de 19.627 de intrări ilegale în Germania în primul trimestru al anului 2023. În același timp, Oficiul Federal pentru Migrație și Refugiați a înregistrat aproape 90.000 de cereri de azil.

Măsura prevăzută pentru a ține sub control fenomenul migrației include suplimentarea personalului de la frontiere și permanentizarea posturilor de control, dar și inițiativa unui dialog mai intens cu reprezentanții statelor din care provin imigranții ilegali. Totodată, sunt propuse și măsuri de intensificare a activității agenției europene de paza frontierelor, Frontex. Acest demers ar presupune cooperarea dintre țările europene pentru a se echilibra participarea la cheltuielile de finanțare a agenției.

Conform sursei citate, cancelarul german Olaf Scholz își dorește ca reforma europeană a azilului și migrației să intre în vigoare înaintea alegerilor europene de anul viitor.

Măsura stârnește critici deja

Dacă noile măsuri discutate la Berlin vor fi adoptate, este foarte posibil ca acestea genereze tensiuni între Germania și țările vecine.

Deja Petr Fiala, premierul Cehiei, a criticat inițiativa, afirmând că numărul migranților ilegali este mult prea mic pentru a necesita controale la frontieră. Prim-ministrul ceh a recunoscut că fenomenul există, dar a apreciat că soluțiile optimte ar fi reprezentate de o mai clară politică de repatriere și cooperarea cu țările aflate pe traseele migrației.

Criticile nu vin doar din exteriori, ci și de la proprii aliați. Ecologiștii germani, care se află la guvernare alături de social-democrați și liberali, în executivul Scholz, sunt și ei împotriva măsurii. „Problemele europene cer rezolvări europene, nu controale unilaterale la frontieră, care afectează atât acordurile Schengen, cât și populația care trăiește și muncește în zonele de frontieră”, a declarat ministrul Justiției și Afacerilor Europene din Saxonia, Katja Meier, citat de G4 Media.