Politicienii se contrazic în legătură cu cine este de vină, în timp ce protestul gunoierilor continuă în cadrul unei dispute privind reforma pensiilor. În capitala Franței, gunoierii sunt în grevă. Acest lucru duce la strângerea pe străzi resturilor murdare. Politicienii doar dau vina de la unii la alții. Totuși, de menționat în acest caz este faptul că există posibilitatea producerii unei invazii de șobolani.
Sacii de gunoi au putut fi văzuți îngrămădiți pe trotuarele din Paris în weekend, în special în zonele cu multe restaurante, formând grămezi de deșeuri până la umeri. Asta pentru că gunoierii din oraș sunt în grevă din 6 martie, în semn de protest față de o reformă controversată a sistemului de pensii din Franța, susținută de președintele Emmanuel Macron.
Reforma care a scos francezii în stradă
Reforma ar crește vârsta de pensionare pentru gunoieri de la 57 de ani la 59 de ani, care în prezent se pot pensiona anticipat cu beneficii reduse din cauza greutății muncii lor. Aceasta a dovedit că le afectează speranța de viață.
În consecință, aproximativ 5.600 de tone de deșeuri necolectate erau luni, a opta zi de grevă, pe străzile capitalei, potrivit primăriei Parisului, citată de agenția franceză de presă AFP.
„Este mizerabil, nu este frumos și miroase”, a declarat Mathilde Boyer, în vârstă de 23 de ani, care locuiește în sudul celui de-al 15-lea district.
Deși este îngrijorată de riscurile sanitare, Boyer spune că simpatizează cu cauza gunoierilor: „Arată că există mânuțe peste tot în Paris și că munca lor și dreptul la o viață și o pensie decentă ar trebui să fie respectate.”
Ratatouille și prietenii pe străzile din Paris
Dar oamenii nu sunt îngrijorați doar de câțiva saci de gunoi. Adevărata problemă este că Parisul, la fel ca majoritatea orașelor mari, este infestat de șobolani.
Pentru fiecare persoană care locuiește în Paris, există între 1,5 și 1,75 șobolani, ceea ce face ca Orașul Luminilor să fie unul dintre cele mai infestate orașe din lume. Acest lucru a determinat Academia Națională de Medicină din Franța să emită un avertisment în iulie anul trecut cu privire la „amenințarea la adresa sănătății umane” reprezentată de șobolani și de bolile pe care aceștia le pot transmite oamenilor.
Problema a provocat o încăierare politică în weekend, după ce primarii mai multor districte pariziene au susținut că greva amenința să se transforme într-un risc major pentru sănătatea publică și au cerut primarului Parisului, socialista Anne Hidalgo, să ia măsuri.
Disputa a escaladat duminică seara, când ministrul transporturilor, și aspirant la funcția de primar al Parisului, Clément Beaune a acuzat primăria pentru această situație.
„A șaptea zi fără colectare de gunoi. Duhoare și putrefacție”, a scris Beaune pe Twitter duminică seara, alături de imagini care arată pubelele pline cu saci de gunoi, conform Politico.
„Al unsprezecelea exemplu de inactivitate și dispreț față de parizieni”, a adăugat el ceea ce a determinat biroul lui Hidalgo să răspundă.
„Putrefacția este ceea ce caracterizează viziunea dumneavoastră asupra dialogului social. Dacă sunteți cu adevărat îngrijorat de parizieni și de francezi, retrageți reforma nedreaptă a pensiilor, pe care aceștia o resping masiv„, a declarat viceprimarul Antoine Guillou.
Greva le dă mari bătăi de cap oficialilor francezi
Într-un interviu acordat luni dimineață la televiziunea franceză, purtătorul de cuvânt al guvernului, Olivier Véran, a dat și el vina pe Hidalgo, pe care l-a acuzat că susține greva.
„Care este mesajul transmis de primarul Parisului? Depinde de ea să se lămurească cu parizienii”, a spus Véran.
Potrivit cotidianului Le Parisien, greva va dura cel puțin până miercuri, când reprezentanții sindicatelor urmează să voteze dacă vor continua greva. Dar ar putea dura mai mult, deoarece sindicatele au declarat că vor continua greva până când guvernul își va retrage reforma pensiilor, care vizează creșterea vârstei legale de pensionare de la 62 la 64 de ani.
Cu o serie de voturi parlamentare, care se anunță a fi foarte strânse, programate pentru miercuri și joi, reforma ar putea fi adoptată oficial până la sfârșitul săptămânii. Între timp, parizienii se pregătesc să aștepte.
Gunoiul „nu este o priveliște deosebit de plăcută, dar acesta este și scopul grevei”, a declarat Guillaume Meigniez, în vârstă de 28 de ani, un locuitor de mult timp din nordul Parisului. Meigniez a spus că nu este deosebit de îngrijorat de șobolani, deoarece sunt deja „destul de numeroși” în vremuri normale ” și „nu vor începe să se adune și să atace oamenii”.
Dar „dacă șobolanii ies, s-ar putea să agite puțin lucrurile”, a spus el.