International

Se iau măsuri privind corupția de la Bruxelles. Parlamentul European adresează cuvinte dure

europarlamentarii Alegeri Europarlamentare

Instituțiile europene sunt de mult timp în vizorul presei internaționale, după ce au fost aduse în discuție mai multe posibile fapte de corupție. Din acest motiv, Parlamentul European vrea să ia măsuri dure.

După scandalurile de corupție, îndeosebi în legătură cu Qatar și cu Maroc, eurodeputații au votat, aproape în unanimitate, măsuri prin care să se pună accentul asupra transparenței și integrității în întreg sistemul instituțional european. Proiectul raportului transparent a fost astfel votat de 441 de europarlamentari, fiind înregistrate 70 de voturi împotrivă și 70 de abțineri.

Amintim că la finele anului trecut, mai mulți lobbyiști de la Bruxelles au fost reținuți pe baza unor suspiciuni de corupție și spălare în raport cu Qatarul. Și cu siguranță nu ajută nici mesajele schimbate de Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, și directorul Pfizer BioNTech – aceste mesaje sunt secrete până în ziua de azi.

Cuvinte dure la adresa instituțiilor europene

Dreapta și stânga din Parlamentul European par să se fi unit în ceea ce privește o mai mare nevoie de transparență. Raphaël Glucksmann, șef al comisiei speciale și reprezentant al stângii, a declarat următoarele:

„De foarte mult timp, instituțiile europene au fost naive și slabe. Acest raport este un pas important pentru a construi o UE mai puternică”. De asemenea, liberalii de la Renew cer ca rapoartele de transparență să includă vizitele pe care le-au primit aleșii, precum și numele oricăror terți care le-ar putea finanța deplasările în străinătate.

Nathalie Loiseau, membră Renew, a spus și că este necesară „o mai mare securitate pentru a proteja activitatea deputaților europeni”. Nu s-a oprit aici cu declarațiile, afirmând și că securitatea „a fost un cuvânt murdar de ani de zile în acest Parlament. Trebuia să fim o instituție deschisă, dar am devenit o instituție deschisă la intruziuni dăunătoare”.

Promisiunile Ursulei von der Leyen, îndeplinite de alții?

În 2019, Ursula von der Leyen a promis că va pune bazele unui „organism etic independent”, raportează HotNews. Chiar dacă acest lucru nu s-a întâmplat în anii ce au urmat, pare că lucrurile vor începe de-acum să se miște. Spre entuziasmul comisiei speciale, care este condusă de Glucksmann: „Suntem extrem de nerăbdători. Apărarea democrației nu poate aștepta”, și-a încheiat manifestul social-democratul.

Principala dorință a membrilor comisiei speciale este aceea de a preveni un nou Qatargate, după ce instituția Parlamentului European a avut credibilitatea știribită de reținerile care au avut loc la finalul anului precedent.