Se iau măsuri în ceea ce privește sistemul de pensii! Aceasta este o decizie luată la nivelul Comisiei Europene (CE). Marcel Ciolacu, care ocupă funcția de prim-ministru, a comunicat că reprezentanții CE au emis un punct de vedere cu privire la proiectul privind pensiile speciale.
Ministrul Justiției urmează să propună acum modificări în concordanță cu decizia Curții Constituționale.
Ce se întâmplă cu sistemul de pensii?
Cu ocazia acestei declarații, liderul Executivului a anunțat și finalizarea proiectului de reformă a sistemului de pensii. „Au trimis care este părerea dânşilor (reprezentanţii Comisiei Europene – n.r.) şi în acest moment Ministerul Justiţiei urmează să înainteze modificările la legea pensiilor, în concordanţă cu decizia CCR”a declarat premierul Marcel Ciolacu.
Acest eveniment marchează o schimbare semnificativă în privința pensiilor. Astfel, în viitor, când se va depune următoarea cerere în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), noile aspecte vor fi luate în considerare. Cererea nu va mai include referirea la eliminarea pensiilor speciale, deoarece acest lucru ar putea duce la o pierdere financiară estimată la 1,4 milioane de euro. Marcel Ciolacu a anticipat anterior că legea privind pensiile speciale va fi, cel mai probabil, supusă contestației la Curtea Constituțională.
Într-o declarație recentă despre reforma sistemului de pensii, șeful Guvernului a exprimat speranța ca aceasta să intre în vigoare începând cu data de 1 ianuarie.
Există trei scenarii
„Ne-a dat Banca Mondială primul draft, a fost o discuție tehnică între cei de la Ministerul Muncii și Comisie, urmând să închidem legea (…) Eu îmi doresc foarte mjult să intre în vigoare de la 1 ianuarie”, a mai spus premierul Ciolacu.
În ceea ce privește proiectul actual de reformă a sistemului de pensii, aflat în lucru la Ministerul Muncii, acesta se bazează pe trei variante de implementare. Prima dintre aceste variante este cea mai apropiată de cerințele actuale ale Comisiei Europene. Aceasta se axează pe vechimea în muncă și sumele contribuite de fiecare român la bugetul de stat. Dacă această variantă va fi adoptată, angajații care au acumulat sau vor acumula o perioadă minimă de contributivitate ar putea beneficia de bonusuri anuale. De exemplu, persoanele cu peste 36 de ani de experiență în muncă ar putea primi un punct de pensie suplimentar în fiecare an, scrie adevărul.