Social

Se elimină aceste pensii din România! Toate partidele majoritare s-au pus de acord

deficitul bugetar Sursa foto MediaFLUX.ro CAR
Sursa foto MediaFLUX.ro

Aleșii din România se angajează să desființeze din nou pensiile speciale. De data aceasta, parlamentarii PSD au introdus o a doua măsură, după ce USR a făcut acest lucru cu un an înainte. Până la finalul actualei sesiuni parlamentare, liderii celorlalte formațiuni politice au promis că o vor vota.

Social-democrații nu au detaliat însă ce s-a întâmplat cu primul proiect al USR de eliminare a pensiilor speciale.

Ce pensii speciale se câștigă în România?

În prezent, 843 de foști parlamentari primesc pensii speciale sau indemnizații cu limită de vârstă. Foștii aleși nu primesc plăți bazate pe principiul contributivității.

Luați în considerare că un deputat va primi aproximativ 4.500 de lei net după ce împlinește vârsta de pensionare după un ciclu legislativ, 8.900 de lei după două mandate și cel mult 11.000 de lei după trei mandate pentru a vă face o idee despre cât de mult plătește statul pentru pensiile speciale.

Numai statul le plătește celor 800 de parlamentari câte un milion de euro în fiecare lună, adică 12 milioane de euro anual. Însă, dacă ne gândim că sunt mulți bugetari care primesc pensii speciale, cum ar fi magistrați, diplomați, piloți etc., această cifră crește semnificativ.

Politicienii sunt de acord să elimine pensiile speciale

Primii care au declarat că vor renunța la pensiile necontributive până la sfârșitul acestei luni sunt aleșii. „Nu putem vorbi de impozitare, eliminare, atâta timp cât noi nu suntem atinși și suntem în continuare beneficiari de pensii speciale” a declarat reprezentantul PSD, Alfred Simionis.

Liberalii au avut și ei ceva de spus, prin vocea purtătorului de cuvânt Ionuț Stroe, Partidul Național Liberal a declarat:  „Până la urmă, trebuie să trecem cu toții pe sistemul contributivității.”

De cealaltă parte a spectrului politic, deputatul USR Cristian Seidler a declarat: „Este exact textul pe care îl depusese, acum mai bine de un an, USR, și text care stă blocat în Parlament, nici măcar nu e trimis la comisie pentru întocmirea raportului.”

De asemenea, parlamentarii de la AUR, care sunt conduși de George Simion, care se exprimă deschis, vor susține planul social-democraților. Camera inferioară a Parlamentului a primit și textul final al proiectului de lege privind pensiile speciale, care prevede creșterea vârstei de pensionare pentru magistrați și alte categorii de persoane de la 60 la 65 de ani.

În plus, doar în cazul în care întreaga sumă depășește limita de 6.800 de lei, sau salariul mediu brut, ar urma să se aplice un impozit de 30% la partea de pensie stabilită prin reglementări speciale. Potrivit stirileprotv.ro, pensiile speciale nu vor mai putea fi cumulate.