Actual

Se decide soarta Guvernului Cîțu. PNL face apel la responsabilitate și cere partenerilor să revină la masă negocierilor

Se decide soarta Guvernului Cîțu.  PNL face apel la responsabilitate și cere partenerilor să revină la masă negocierilor

Se decide soarta Guvernului Cîțu. Birourile Permanente ale Parlamentului se vor reuni la prânz pentru a stabili calendarul dezbaterii şi votării moţiunii de cenzură.

Este cea de-a treia reuniune de acest fel, după ce, în weekend, două şedinţe nu s-au putut ţine din lipsă de cvorum. Moţiunea de cenzură înaintată de USR PLUS şi AUR împotriva guvernului Cîţu a fost depusă vineri seară la Parlament.

”Demiterea Guvernului Cîțu, singura șansă a României de a trăi!” este moțiunea semnată de 122 de parlamentari de la alianța USR PLUS și AUR. Cele două formațiuni ar putea avea și sprijinul social democraților dacă moțiunea va intra pe circuitul parlamentar pentru dezbatere și vot.

Demersul alianței USR PLUS de a susține o moțiune de cenzură împotriva guvernului vine după ce executivul, în absența miniștrilor formațiunii, a adoptat Ordonanța de Urgență Anghel Saligny, fapt ce a adus la retragerea sprijinului politic pentru premierul Florin Cîțu. Cei de la USR PLUS vor, în continuare, să colaboreze cu PNL și UDMR, dar nu cu actualul premier.

Demersul este strict pentru demiterea actualului executiv, afirmă și cei de la AUR, care spun că nu se vor alia nici cu PSD, nici cu USR PLUS. Social-democrații vor vota moțiunea de cenzură a USR PLUS și AUR dacă aceasta va ajunge în plan și dacă cele două partide vor susține alegerile anticipate.

PSD nu vrea să se implice în disputa din coaliția de guvernare. De cealaltă parte, liberalii din structura de conducere la nivel național au dat un vot de susținere pentru premierul Florin Cîțu.

Ei consideră că alianța dintre USR PLUS și AUR este una toxică. PNL face apel la responsabilitate și cere partenerilor să revină la masă negocierilor, informează RRA.

Un apel la responsabilitate face și UDMR, care consideră că în prezent nu este posibilă o altă formulă de guvernare.

Pentru ca moțiunea de cenzură să fie adoptată în Parlament sunt necesare minimum 234 de voturi, ceea ce înseamnă că demersul USR PLUS – AUR are nevoie și de susținerea altor grupuri parlamentare.