Social

Se dau vouchere de vacanță și în următorii ani. Ce valoare au și cu cât se impozitează

vouchere de vacanță sursa foto evz
FOTO: evz.ro

Angajații din sistemul de învățământ vor beneficia de vouchere de vacanță pentru următorii patru ani, potrivit unui nou proiect de ordin de ministrul Educației.

Suma pe care o va primi personalul respectiv, sub forma de tichete de vacanță pentru anul în curs este de 1.450 de lei, identică cu cea pe care au primit-o anul anterior, a informat ministerul Educației.

Voucherele de vacanță sunt impozitate

Potrivit Codului Fiscal suma de 1.450 de lei se impozitează în luna în care beneficiul este acordat, astfel, angajaților li se va reține 10% . În linii mari, personalul didactic și angajații din ministerul Educației vor fi nevoiți să achite 145 de lei.

La fel ca și anul trecut, voucherele vor fi emise doar pe suport electronic. Potrivit ordinului de ministru „ beneficiază de acestea persoanele care au desfășurat efectiv activitate în anul pentru care se acordă, iar valoarea voucherelor de vacanță este proporțională cu perioada lucrată”, potrivit romaniatv.net.

Platforma Edupedu precizează faptul că încă nu este cunoscută data la care voucherele respective vor fi acordate ba mai mult ministerul Educației nu a furnizat mai multe detalii. În anii anteriori, beneficiile au fost acordate în luna iunie, mai puțin în anul 2021 moment la care, pe fondul pandemiei au fost suspendate.

De asemenea, angajații care nu vor să primească vouchere respective, au la dispoziție 30 de zile pentru a depune o cere în acest sens. Pentru a intra în posesia voucherelor de vacanță personalul didactic și cel al ministerului Educației trebuie să depună la unitat/instituție o declarație în scris prin care să precizeze angajatorul unde au funcția de bază.

Drepturile și obligațiile beneficiarilor

În cazul încadrării în sistem de cumul/plată cu ora, voucherele de vacanță sunt acordate de către angajatorii unde beneficiarii în cauză își au funcția de bază, potrivit legii. Beneficiarii au obligația de a depune la unitate/instițutie o declarație, în scris, în care să precizeze angajatorul unde au funcția de bază”, potrivit unui document postat pe site-ul Sindicatului Liberal al Lucrătorilor din Învățământ și Cercetare.

De asemenea, în documentul respectiv se mai precizează faptul că salariatul al cărui contract individual de muncă este suspendat sau a încetat la data acordării tichetelor, respectivul poate beneficia de vouchere doar dacă depune la unitate la care este angajat, în termen de 30 de zile o cere prin care să reiasă acest lucru, totodată trebuie să atașeze cererii și dovada achitării impozitului aferent prin virament bancar.

„În cazul salariatului al cărui contract individual de muncă/raport de serviciu, la data acordării voucherelor de vacanță, este suspendat sau a încetat în cursul anului 2022, acesta poate beneficia de vouchere de vacanță numai dacă, în termen de maximum 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului ordin, depune la unitate/instituție o cerere în acest sens, precum și dovada achitării impozitului aferent prin virament bancar în contul unității/instituției”, se mai arată în documentul citat.

De asemenea, angajații care au prestat activități profesionale la mai mulți angajatori trebuie să aibă în vedere faptul că vor beneficia de tichetele de vacanță o singură dată, iar voucherele vor fi livrate de angajatorul unde beneficiarul are funcția de bază.

„Au desfășurat activitatea la mai mulți angajatori, se acordă o singură indemnizație de vacanță, sub formă de vouchere, în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat, de către angajatorul unde beneficiarul în cauză își are funcția de bază, potrivit legii. În cazul în care nu se poate stabili funcția de bază, având obligația de a transmite, în termen de maximum 10 zile lucrătoare, și către ceilalți angajatori opțiunea făcută, cu respectarea prevederilor alin. (1)”.