Cu ocazia sărbătorilor de Paște numeroși angajați din România vor primi, anul acesta, tichete cadou în valoare de 300 de lei. Angajatorii nu au dreptul să le acorde însă decât propriilor salariați.
Anul acesta mulți angajatori iau în calcul să acorde salariaților vouchere de Paște, prin care aceștia să beneficieze de 300 de lei în plus la salariu. Sumele pot fi livrate de către firmele angajaților sub diverse forme, ca tichet cadou, sub formă de cadou în bani sau bunuri.
În cazul în care valoarea acestor sume sau bunuri nu depășește pragul limită de 300 de lei, angajatorii nu vor plăti taxe la ANAF pentru respectivele cadouri. În cazul în care suma este mai mare de 300 de lei, vor fi nevoiți să plătească impozit pe sumele acordate salariaților.
Tichetele cadou reprezintă bilete de valoare care sunt acordate de către angajatori salariaților proprii, ocazional, pentru cheltuieli sociale. Legea nr. 165/2018 prevede că este interzisă acordarea acestor vouchere altor categorii de beneficiari decât angajaților proprii. Astfel, actul normativ prevede că acordarea biletelor de valoare respectiv a tichetelo0r cadou este interzisă pentru alte categorii de beneficiari decât angajaților proprii pentru cheltuieli sociale.
Ce categorii de tichete cadou sunt exceptate de la impozit
Codul fiscal prevede că, în cazul tichetelelor cadou, a cadourilor în bani și/sau în natură, acrodate de angajatori, acestea sunt neimpozabile, dacă acestea se încadrează în următoarele categorii:
– cadouri oferite angajaților, precum și cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Paștelui, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase;
– cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;
– cadouri oferite angajaților în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.
Conform prevederilor ANAF, dacă se întrunesc aceste condiții, veniturile nu se cuprind în baza de impozitare lunară a contribuțiilor sociale obligatorii (CAS, CASS și CAM).
Orice diferență care depășește pragul maxim de 300 de lei menționat este considerat venit impozabil din salarii și se va datora impozit pe venit din salarii si contribuții sociale obligatorii (CAS, CASS și CAM).
În cazul în care se acordă salariaților cadouri în bunuri, taxa pe valoarea adăugată din facturile de achiziție nu este deductibilă, nefiind efectuată în folosul unor operațiuni care dau drept de deducere conform art. 297 din Codul fiscal, conform datelor Antena 3 CNN.
Tichetele vor putea fi oferite și în format virtual
Conform unui proiect de lege depus recent în Parlament, tichetele de masă, tichetele cadou, cele culturale, precum şi cele de creşă şi de vacanţă vor putea fi acordate şi în format virtual, nu doar electronic pe suport fizic.
Deputatul PNL Maria Gabriela Horga a depus un proiect de lege care reglementează posibilitatea acordării biletelor de valoare şi în format virtual, nu doar electronic pe suport fizic. Potrivit acestuia cardul virtual poate fi folosit prin instalarea pe un dispozitiv mobil, aşa cum se întâmplă în prezent cu cardurile virtuale oferite de bănci. Formatul virtual va permite utilizarea mult mai uşoară în mediul online şi vor putea fi alimentate mult mai uşor pentru diverse beneficii fără costuri.