Actual

Se dau câte 20.000 de lei! Cine primește banii

Bani prejudiciu mamele majorările Start-up Nation
sursa foto: arhiva companiei

Programul „Casa Verde Fotovoltaice” a fost relansat, oferind românilor ocazia să obțină 20.000 de lei pentru instalarea panourilor fotovoltaice. Cei interesați au avut posibilitatea de a finaliza demersurile necesare pentru a participa în cadrul programului.

Perioada de înscriere pentru persoanele fizice care doreau să beneficieze de finanțare s-a încheiat, iar instalatorii autorizați au început deja să instaleze sistemele fotovoltaice. Primele cereri pentru decontarea costurilor au fost deja depuse.

Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, a oferit detalii despre procesul de instalare și despre pașii necesari pentru a primi finanțarea. El a subliniat importanța documentului obligatoriu pentru decontarea celor 20.000 de lei oferiți de stat pentru acest program.

Cine beneficiază de 20.000 de lei

„Ne pare rău că a trebuit să-l translatăm în 2024 din cauza unei decizii a unei instanțe, dar am reușit să remediem problema. Pe 24 aprilie s-a terminat perioada de înscriere a persoanelor fizice către instalatori. Au expirat cele 90 de zile. Ultima zi a fost 24 aprilie.

Suntem în etapa în care deja instalatorii au început să monteze. Avem și primele cereri de decont. Sunt deja instalatori care au instalat sisteme pe casele oamenilor și noi estimăm că prin august-septembrie mare parte din aceste sisteme vor fi instalate și atunci vom pregăti noua sesiune pentru anul 2024 unde avem un buget record de 2 miliarde de lei. E cel mai mare buget pe care l-a pus Administrația Fondului pentru Mediu pentru un asemenea program. Anul trecut am avut 1,75 miliarde”, a explicat Laurențiu Neculaescu.

Laurențiu Neculaescu a explicat procedura prin care oamenii pot primi suma de 20.000 de lei. El a subliniat că românii nu pot obține decontul fără un document esențial: certificatul de prosumator. Acest certificat este eliberat de distribuitorul de energie în conformitate cu prevederile legale.

„Acum, la decontare, obligatoriu, trebuie să vină cu certificatul de prosumator. Probabil acolo mai au o mică întârziere, până obțin certificatul de prosumator. Este acordat de distribuitorul de energie din zona respectivă. El este obligat de lege să-l acorde. Are niște termene clare, în lege, în cât timp trebuie să analizeze dosarul, în cât timp trebuie să notifice persoana că este declarată prosumator.

Orice persoană care observă întârzieri în acest proces de obținere a certificatului de prosumator, să se adreseze ANRE-ului pentru că există lege clară, cu termene clare. Așadar, fiecare furnizor și distribuitor de energie trebuie să te declare prosumator dacă respecți condițiile”, a mai spus Laurențiu Neculaescu.

Potrivit CanCan, în jur de 100.000 de familii din România sunt eligibile pentru a obține o finanțare de 20.000 de lei de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Aceste fonduri sunt destinate instalării de panouri fotovoltaice.