Peisajul finanțării școlilor din România se va modifica începând cu luna septembrie, datorită unei serii de reforme semnificative. Noua lege a învățământului preuniversitar, care va intra în vigoare în curând, introduce noi reglementări privind tipurile de burse, procedurile de acordare și cuantumul acestora.
Metoda folosită pentru calcularea cuantumului burselor este prima modificare semnificativă.
Bani pentru elevi
La recomandarea Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar, acestea nu vor mai fi stabilite prin hotărâre de guvern, ci prin ordin al ministrului educației. Legea 198/2023 prevede că această modificare a finanțării elevilor va intra în vigoare la 3 septembrie 2023.
Anul universitar 2023-2024, când cuantumul minim al bursei este stabilit prin Legea 198/2023, constituie o excepție de la această prevedere.
Legea privind învățământul preuniversitar stabilește categorii suplimentare de burse pentru anul universitar 2023-2024, într-un efort de a recompensa rezultatele și de a ajuta elevii din medii defavorizate. Bursele de merit, sociale, tehnologice și de excelență olimpică I sau II sunt cele patru categorii principale de burse.
Pentru aceste burse au fost stabilite următoarele sume, potrivit avocatnet.ro: Suma lunară pentru bursa de merit este de 450 de lei, bursa socială este de 300 de lei, iar bursa tehnologică este de 300 de lei.
De asemenea, au fost lansate bursele de excelență olimpică I și II, care se acordă elevilor care excelează la competițiile sportive școlare internaționale și la olimpiadele școlare naționale și internaționale. Aceste burse se acordă lunar, pentru restul anului școlar următor.
Sume egale cu salariul minim
Bursele pentru performanțe olimpice vor fi acordate la mai multe niveluri de distincție. Ca urmare, premiul pentru locul întâi va fi echivalent cu salariul de bază minim brut garantat prin lege în națiune, adică 3000 de lei, urmat de premii pentru locurile doi și trei egale cu 75%, 50% și, respectiv, 25%. Bursa de excelență olimpică II/Național va avea un premiu lunar de 700 de lei, care va fi ajustat anual prin hotărâre de guvern.
De asemenea, noua lege prevede că orice alt tip de bursă poate fi cumulat cu o bursă socială sau tehnologică. Prin urmare, vor putea beneficia de ajutor financiar de la bugetul de stat și elevii care frecventează școli private.
Prin aceste ajustări, guvernul român își manifestă dedicarea pentru îmbunătățirea performanțelor academice și pentru a oferi asistență elevilor aflați în dificultate, inspirându-i să își realizeze întregul potențial. În lunile următoare, vom putea observa cum aceste acțiuni vor afecta efectiv standardul de instruire și rezultatele academice ale elevilor români.