Este vorba despre programul Rabla Local, mai precis, a patra sa relansare. Și de data aceasta are mari șanse de succes. În esență, este vorba despre cei ce posedă o rablă de care vor să scape, dar nu doresc să se înhame la a-și cumpăra una nouă.
Așa după cum îi arată și numele, administrațiile locale, primăriile, sunt cele ce girează nou program. Este drept, grosul banilor vine de la Guvern.
De unde vin paralele
Din cei 3.000 lei, autoritățile locale trebuie să acopere un procent de 20%, restul provine din fonduri guvernamentale. În acest an, bugetul alocat pentru Programul Rabla Local este de 240 de milioane de lei, ceea ce acoperă sumele necesare scoaterii din circulație a 100 de mii de mașini vechi.
Procentul de finanțare acordat în cadrul programului a fost modificat astfel: 80% de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și 20% de la primărie. Transpus în lei, ținând cont că stimulentul e în valoare de 3.000 de lei – 2.400 lei de la AFM și 600 de lei de la primărie.
De altfel, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) anunţă deschiderea ”sesiunii de finanţare a programului privind privind casarea autovehiculelor uzate pentru solicitanţii unităţi administrativ-teritoriale, începând din 21 aprilie”, se scrie într-un comunicat.
Potrivit AFM, ”unităţile administrativ-teritoriale pot depune cererile de finanţare şi documentaţia aferentă prin intermediul aplicaţiei informatice, puse la dispoziţie de AFM, în perioada 21 aprilie, ora: 10,00 – 28 aprilie, ora: 23,59”.
Atenție la lansare
Așadar, Programul Rabla Local va începe… duminica viitoare. Vă reamintim că acest program prevede ca oamenii să primească 3.000 lei pentru casarea unei mașini mai vechi de 15 ani, fără să fie obligați să cumpere o mașină nouă. Programul Rabla Local trebuia să înceapă în septembrie 2022, dar a fost amânat de două ori.
Între 21 aprilie și 28 aprilie, primăriile vor putea depune cererile și documentația aferentă. Ulterior, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) va anunța termenul de înscriere pentru solicitanții persoane fizice și a sumelor alocate.
Doritorii, trebuie să știe că sunt eligibile autovehiculele mai vechi de 15 ani, cu o normă de poluare cel mult Euro 3, nefiind obligatoriu, însă, ca autoturismul lor să fie funcţional, dar trebuie să conțină: motor, transmisie, tren, derulare, caroserie sau șasiu. Oamenii vor primii bani dacă, în următorii trei ani, nu vor cumpăra o mașină cu normă de poluare sub Euro 5.
„Unitățile administrativ-teritoriale pot depune cererile de finanțare și documentația aferentă prin intermediul aplicației informatice, puse la dispoziție de AFM, în perioada 21 aprilie – 28 aprilie 2023. Conturile create și utilizate pentru înscrierea în cadrul programelor derulate de AFM rămân valabile și pot fi accesate pentru depunerea cererilor de finanțare în cadrul Programului privind casarea autovehiculelor uzate”, mai spune AFM.
Când intra cetățenii în joc
După încheierea contractelor de delegare încheiate de Administrația Fondului pentru Mediu cu unitățile administrativ-teritoriale și publicarea pe site-ul: www.afm.ro a listei cu UAT-urile care au încheiat contracte de delegare, AFM va publica anunțul de deschidere a sesiunii de înscriere pentru solicitanții persoane fizice și a sumelor alocate.”, a transmis recent Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) printr-un comunicat de presă.