Actual Social

Se confirmă: Șomerii nu au vrut să fie recenzori nici pentru 9 mii de lei, bani câștigați muncind o lună și jumătate

Se confirmă: Șomerii nu au vrut să fie recenzori nici pentru 9 mii de lei, bani câștigați muncind o lună și jumătate

De-a lungul întregului proces de recensământ, conducerea INS s-a confruntat cu o serie de probleme, mai mari sau mai mici. Una dintre ele fiind mâna de lucru, motiv pentru care acțiunea de numărare a locuințelor și oamenilor din România nu a avut, în totalitate, efectul scontat.

Se confirmă: Șomerii nu au vrut să fie recenzori nici pentru 9 mii de lei, bani câștigați muncind o lună și jumătate

Atunci când statul român a pornit la drumul recenzării, planul era deja făcut. Ideea era vizualizată, se știa că se dorește centralizarea numărului de oameni și case din România.

Totul era pus pe hârtie, ca la carte, pe etape. Dar, pe parcurs, teoria nu s-a mai suprapus cu practica. Mulți dintre recenzorii angajați din start s-au pierdut pe drum, în sensul că au renunțat foarte repede la activitatea care le oferea o funcție stabilă, dar și un venit pe măsură.

Acum, după ce recensământul s-a încheiat, doi dintre responsabilii de bază ai activității de recenzare, Cătălin Raiu (directorul de comunicare al INS) și Bogdan Drăghia (consilier superior în cadrul INS) au declarat (ca o confirmare a celor publicate în spațiul public, dar neconfirmate de oficialitățile statului român, până acum) pentru media:

Șomerii nu au vrut să devină recenzori, deși primeau 9000 de lei net într-o lună și jumătate. Pur și simplu nu au vrut, mai ales că în unele zone a existat un deficit de recenzori”.

Datele oficiale ale Recensământului sunt acestea: Un număr de 18,15 milioane de persoane s-au înregistrat până la finalul zilei de 31 iulie, ultima zi de recenzare, reprezentând 95,4% din populaţia rezidentă ţintă estimată a României la 1 decembrie 2021, informează Institutul Naţional de Statistică (INS).

Problemele recenzării sunt enumerate chiar de către cei doi reprezentanți oficiali:

Șomerii nu au vrut să devină recenzori, deși banii erau buni- 9000 de lei net într-o lună și jumătate. Asta deși puteau cumula indemnizația de șomaj cu cea de recenzor. Pur și simplu nu au vrut. Ne-am dus la cei care stăteau la coadă să-și ia șomajul, am vorbit cu ei, dar degeaba: nu voiau și pace! 

Pensionarii spuneau că se descurcă mai greu cu tabletele… Și atunci ne-am gândit ce e de făcut și văzând că sunt cartiere în București unde nu avea cine să se ducă pentru că nu erau recenzori angajați, am zis să facem acele puncte fixe măcar pentru cei dispuși să se recenzeze și care ar fi așteptat recenzorul degeaba, că nu avea cine să-i viziteze. Discuțiile cu primarii nu au fost ușoare.

Acolo unde recenzorul de pe teren era însoțit de șeful Asociației de Locatari, oamenii erau mult mai deschiși în a completa formularul. De asemenea, dacă recenzorul mergea cu chestionarele în zilele de plată a întreținerii”, au relatat reprezentanții INS într-o discuție cu HotNews.

INS mulțumește oamenilor care au participat la recenzare

INS dorește să mulțumească oamenilor care au participat în mod activ și responsabil la Recensământul care tocmai s-a încheiat și prin intermediul redacției Infoactual.

Întregul proces al colectării datelor s-a desfăşurat cu asigurarea confidenţialităţii şi protecţiei depline a informaţiilor. Institutul Naţional de Statistică mulţumeşte populaţiei României care a participat în număr foarte mare la procesul de recenzare. Această acţiune s-a desfăşurat în condiţii optime cu sprijinul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) care a oferit suportul tehnic şi operaţional. Recensământul s-a bucurat şi de sprijinul activ al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) precum şi de cel al primăriilor„, se menţionează în comunicatul emis redacției noastre.

Primele rezultate ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor runda 2021 (RPL 2021) vor fi anunțate în cursul lunii decembrie 2022, urmând ca datele complete şi finale să fie făcute publice la finalul anului 2023.

Foto: arhiva