Actual

Se compensează sau nu facturile la energie? Ordonanța de austeritate pune bețe în roate românilor

facturi energie, sursa foto Economica.net
sursa foto Economica.net

O parte din rambursările pe care cetățenii români le vor primi pentru facturile de gaze și electricitate vor trebui să vină din bugetele proprii ale celor două ministere. Acest lucru s-ar putea întâmpla deoarece Ministerul Energiei a scris Ministerului Finanțelor și guvernului cu o zi înainte de aprobarea directivei de austeritate, solicitând asistență în plata compensațiilor.

Într-o scrisoare adresată Guvernului, Ministerul Energiei a declarat că: „Până la data prezentei, suma totală rămasă de virat aferentă cererilor de decontare/ regularizare depuse la Ministerul Energiei în conformitate cu OUG 118/2021 este în cuantum total de 1,33 miliarde de lei”.

Ministerul Energiei trebuie să plătească 1,33 miliarde de lei

Datoria pe care acum o are doar Ministerul Energiei, care este obligat să plătească furnizorilor pentru compensațiile pe care românii trebuie să le primească, este de 1,33 miliarde de lei.

„Raportat la cele prezentate anterior, la data prezentei Ministerul Energiei nu dispune de fonduri financiare care pot fi alocate în vederea punerii în aplicare a prevederilor articolului 11 din OUG privind unele măsuri fiscal-bugetare – adică ordonanța austerității”, se mai arată în document.

„Toți specialiștii în energie au avertizat că acest proiect nu este sustenabil. Este important de verificat care sunt industriile vulnerabile, care sunt firmele vulnerabile și care sunt casnicii vulnerabili. Conform ultimelor calcule disponibile, noi aveam să cheltuim pe aceste compensări 3% din PIB. Nici bugetul educației nu este atât, iar noi plăteam pe aceste compensări din simplu fapt că nu puteam să identificăm un mod corect consumatorii vulnerabili de energie. Acest subiect a fost mereu pasat de la un minister la altul și nici până acum, la 10 de ani de la adoptarea legii energiei din 2012, România nu are un plan de combatere a sărăciei energetice”, a spus Corina Murafa, expert politici energetice, potrivit Antena3.

450 de consilieri vor fi concediați

Guvernul a introdus o nouă măsură care cere demiterea a jumătate din cei 900 de consilieri ai României pentru a pune capăt dezechilibrului bugetar de 20 de miliarde de euro.

Antena 3 raportează că, potrivit surselor guvernamentale, doar 450 până la 500 de consilieri – fie locali, fie ministeriali – vor fi lăsați în afara totalului.

Și doar nouă dintre cei 18 membri ai consiliului prim-ministrului Nicolae Ciucă vor rămâne.

În plus, numărul consilierilor pentru vicepremier va scădea de la 12 la 6, iar fiecare ministru va avea 4 consilieri personali. De exemplu, Adrian Câciu, ministrul finanţelor, va păstra doar patru dintre cei şase consilieri ai săi actuali, Petre Daea, doar patru din cei opt, iar Alexandru Rafila, ministru al sănătăţii, nu va mai păstra decât patru dintre aceşti şapte consilieri. Guvernul va discuta vineri, 11 mai, despre directiva privind austeritatea.