Actual Economic

Se cere impozitarea super-bogaților care au două treimi din noile averi ale lumii

Se cere impozitarea super-bogaților care au două treimi din noile averi ale lumii
Shutterstock.com

Există impozite pentru toată lumea în mod egal, dar iată că în cazu super-bogaților se cere o impozitare specială. Cine solicită aceasta și despre ce etse vorba mai aexact, în cele ce urmează.

Se cere impozitarea super-bogaților care au două treimi din noile averi ale lumii. Unde ar putea ajunge acești bani

Au fost reînnoite apelurile pentru impozitarea super-bogaților, care se spune că au încasat două treimi din toată averea creată de la începutul pandemiei în anul 2020.

Organizația OXFAM Internațional a făcut apelul luni, 16 ianuarie 2023, spunând că este nevoie de acțiuni imediate după ce cei mai bogați 1% au luat toată prada.

Un raport publicat de organizația caritabilă OXFAM, pentru a coincide cu Forumul Economic Mondial de la Davos, a declarat că oamenii cei mai bogați au încasat 26.000 de miliarde de dolari (24.000 de miliarde de euro), în cei doi ani care s-au încheiat în decembrie 2021. Prin comparație, puțin peste 13.000 de miliarde de dolari (12.000 de miliarde de euro) au fost împărțite de restul de 99 % din populația lumii.

Ministrul de finanțe al Columbiei, José Antonio Ocampo, a declarat în prefața raportului: „Impozitarea celor mai bogați nu mai este o opțiune – este o necesitate. Inegalitatea globală a explodat și nu există o modalitate mai bună de a aborda inegalitatea decât redistribuirea bogăției”.

Raportul evidențiază o creștere a sărăciei extreme în același timp cu o creștere a bogăției extreme, ceea ce, în opinia OXFAM, necesită o atenție urgentă.

Cifrele calculate de specialiști în economie mondială, citate de OXFAM, sunt următoarele:

  • Companiile alimentare și energetice și-au dublat profiturile în 2022. Dividendele plătite acționarilor au depășit 257 de miliarde de dolari (237 de miliarde de euro), în același timp în care 800 de milioane de oameni au suferit de foame.
  • O taxă de cinci procente pe cei mai bogați din lume ar fi suficientă pentru a scoate din sărăcie două miliarde, adică un sfert din populația lumii, și ar putea finanța un plan global pentru a pune capăt foametei.

Raportul adaugă că multe dintre politicile puse în aplicare de guvernele din întreaga lume pentru a stimula economiile nu îi ajută prea mult pe cei săraci, ci îi ajută pe cei bogați. În plus, cei bogați au fost mai predispuși să contribuie la încălzirea globală, emițând de un milion de ori mai mult carbon decât o persoană obișnuită.

Danny Sriskandarajah, director executiv al Oxfam, a spus că realitatea economică actuală este un afront adus valorilor umane fundamentale.

„Sărăcia extremă este în creștere pentru prima dată în ultimii 25 de ani și aproape un miliard de oameni suferă de foame, dar pentru miliardari, fiecare zi este o bonitate”.

Crizele multiple au împins milioane de oameni pe marginea prăpastiei, în timp ce liderii noștri nu reușesc să înțeleagă că guvernele trebuie să înceteze să mai acționeze pentru interesele celor puțini.

„Cum putem accepta un sistem în care cei mai săraci oameni din multe țări plătesc rate de impozitare mult mai mari decât cei foarte bogați? Guvernele trebuie să introducă impozite mai mari pentru cei super-bogați acum”.

În acest context, OXFAM a solicitat o taxă unică pe avere și implementarea permanentă a unor super-impozite pentru cei mai bogați din lume. De asemenea, OXFAM a cerut punerea în aplicare a unor politici care să oprească profiturile în timpul crizelor, cum ar fi pandemia și creșterea continuă a costului vieții cotidiene.