Națiunea noastră găzduiește Centrul de Securitate Cibernetică, o organizație condusă de Uniunea Europeană, la șaisprezece ani de la aderarea României. Această organizație a UE, găzduită la Universitatea Politehnica, se va ocupa de banii și investițiile în domeniul securității cibernetice, un subiect care primește tot mai multă atenție din partea națiunilor UE.
Atacurile cibernetice s-au intensificat considerabil după declanșarea războiului din Ucraina, la 24 februarie 2022. În fiecare zi, peste 30.000 de site-uri web din întreaga lume sunt piratate, iar la fiecare 39 de secunde are loc un nou atac cibernetic.
Salarii între 3.000 și 10.000 de euro
„Comisia a propus crearea unei reţele de centre operaţionale, care ar putea crea un scut cibernetic. Acesta ar putea să monitorizeze în continuu mediul, să scaneze semnalele slabe, să fim siguri că suntem pregătiţi”, declară Roberto Viola, directorul general DG Connect din cadrul Comisiei Europene.
Din păcate, chiar dacă România a câștigat licitația pentru găzduirea centrului, facilitățile nu au fost încă finalizate. Premierul României, Nicolae Ciucă, susține că toate sarcinile și procesele vor fi finalizate în curând: „Este doar o chestiune de timp până vor fi finalizate toate lucrările şi toate procedurile”, a spus Ciucă.
În cadrul Centrului de securitate cibernetică, salariul de început al unui junior este de 3.000 de euro; pentru lucrătorii cu vechime, acesta ar putea ajunge la 10.000 de euro.
Universitatea Politehnică din București va forma și specializa profesioniști în domeniul securității cibernetice. Mihnea Costoiu, rectorul Politehnicii, afirmă că „Strategiile europene, alocările financiare importante vor fi dirijate din acest sediu”.
Se caută 120 de angajați
Se anticipează că peste 4,6 miliarde de euro, finanțare din partea Uniunii Europene, vor fi acordate pentru inițiativele care vor fi derulate„Se va face coordonarea între entităţi publice, private din toată UE în diverse proiecte, pe liniile de finanţare ale UE”, a precizat Radu Stănescu, membru consiliu administraţie ECCC.
Între 2021 și 2027, UE a prevăzut în buget aproximativ 50 de miliarde de euro pentru ca țările sale membre să consolideze securitatea cibernetică.
Cererea de personal este foarte mare, potrivit șefului Centrului European de Competențe în Securitate Cibernetică (ECCC).„Angajarea de oameni a fost posibilă doar după ce am avut certitudinea unei case – de azi, Centrul are o casă aici, în București”, spune Miguel Sancho, directorul ECCC.
În prezent, există aproximativ 50 de posturi vacante pentru profesioniști în domeniul IT, în încercarea de a acoperi golurile din cadrul Centrului de competență în materie de securitate cibernetică. Conform previziunilor oficiale, 120 de persoane vor fi angajate în următorii ani.
Potrivit oficialilor, Centrul de securitate cibernetică va fi complet operațional până în luna septembrie a acestui an, după ce vor fi făcute angajările necesare și vor fi finalizate cele două etaje unde va activa personalul centrului.
Potrivit B1TV, Centrul de Securitate Cibernetică al Universității Politehnica are în prezent doar 14 angajați.