Rafila, acid la adresa lui Arafat: E ciudat ca cineva care a coordonat 8 ani pregătirea profesională în medicina de urgență să spună acum că sunt probleme extrem de mari / E clar o atribuție a Ministerului Sănătăți
Probleme în sistemul de sănătate sunt la tot pasul. Mai nou, șeful DSU, Raed Arafat, a spus-o ca pe o noutate. Replica i-a fost servită însă a doua zi, chiar de ministrul Rafila.
Arafat: Lipsă de personal în medicina de urgență
Reacție cel puțin dură a lui Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, la adresa lui Raed Arafat. Nu i-a spus pe nume, însă nu există semne de îndoială la cine s-a referit.
Problema își are originea miercuri, când Raed Arafat a afirmat că sistemul medical de urgență din România dispune, în prezent, de 978 de medici specializaţi în medicina de urgenţă, în timp ce nevoile reale ale acestuia ar fi de peste 2.000 de astfel de medici.
Joi, în cadrul unei conferințe de presă, ministrului Sănătății i s-a cerut să spună ce face Ministerul Sănătății, având în vedere că specialiști din domeniul medicinei de urgență se plâng de lipsa personalului calificat.
Alexandru Rafila a susținut că acest domeniu este „clar” o atribuție a Ministerului Sănătății și trebuie modificată legislația în acest sens.
Rafila l-a atacat pe Arafat
„Pentru că dumneavoastră mă întrebați pe mine, pentru că sunt la Ministerul Sănătății și vi se pare firesc ca Ministerul Sănătății să răspundă de această parte legată de pregătirea profesională. În ultimii 8 ani, din păcate, pregătirea profesională în domeniul medicinei de urgență a fost în altă parte. Mie mi se pare ciudat ca cineva care a coordonat 8 ani pregătirea profesională în domeniul medicinei de urgență să vină după 8 ani și să spună că sunt probleme extrem de mari în pregătirea profesională de medicina de urgență. E o chestiune care ține totuși de o limită a… Nu mai vreau să continui fraza… În care tu vii și spui că nu avem personal medical suficient, că trebuie mărite competențele asistenților medicali din serviciile de ambulanță, când exact chiar tu ai limitat competențele medicale ale asistenților medicali din serviciile de ambulanță.”, a spus Rafila.
Atribuții ale Ministerului Sănătății
Alexandru Rafila a mai susținut că este de acord să-și asume și Ministerul Sănătății pregătirea profesională a tuturor categoriilor de profesioniști din sănătate, nu numai medicina de urgență. În opinia acestuia, ar trebui să se mai modifice legile.
Ministrul Sănătății și șeful DSU poartă de mai multe luni o dispută publică în legătură cu atribuțiile privind coordonarea sistemului de urgență.