Postul Paștelui este cel mai dificil din întregul calendar ortodox. În această situație, zilele de dezlegare la pește vin ca o adevărată mană cerească.
Deși nu a mai rămas mult până la sărbătoarea de Paști, care va fi prăznuită pe 16 aprilie 2023, credincioșii trebuie să mai treacă prin câteva încercări. Postul este o perioadă de restricții fizice și spirituale, ultimele zile din post care permit consumul de pește fiind 1 aprilie, 2 aprilie și 8 aprilie. Așadar, weekendul care vine este un moment numai bun să gătești alături de familie și să introduci peștele în dieta restrictivă pe care o presupune postul.
Astăzi, vă propunem salata orientală cu pește afumat. Pe lângă gustul memorabil, garantăm că acest fel de mâncare ține de foame și are numeroase însușiri nutritive.
Conform paginii de gătit Jamila Cuisine, acestea sunt informațiile nutritive pentru o porție de salată:
Calorii: 328kcal | Glucide: 33g | Proteine: 14g | Grasimi: 16g | Grasimi saturate: 2g | Grasimi polinesaturate: 3g | Grasimi mononesaturate: 9g | Grasimi nesaturate: 0.03g | Colesterol: 24mg | Sodiu: 1158mg | Potasiu: 1039mg | Fibre: 6g | Zahar: 4g | Vitamina A: 1522IU | Vitamina C: 68mg | Calciu: 89mg | Fier: 3mg
Astfel, remarcăm o cantitate scăzută de grăsimi saturate; în plus, glucidele sunt doar într-o foarte mică măsură zaharuri. Preparatul este unul sănătos, însă recomandarea noastră este să aveți grijă la excese. Cantitatea de sodiu și cea de colesterol riscă să vă dea peste cap, mai ales dacă înainte ați avut restricții alimentare mai dure sau ați ținut post negru.
Ingrediente și preparare
- 1.5 kg cartofi
- 300 g castraveti murati
- cateva linguri otet
- 300 g masline
- 200 g gogosari murati
- 1 legatura ceapa verde
- 5 linguri Spornic Omega 9
- 3 cepe rosii
- 1 legatura patrunjel
- 500 g macrou afumat
- 1 legatura marar
- sare
Primul pas pentru a urma rețeta este acela de a spăla și se a fierbe cartofii în coajă. Se adaugă macroul afumat, cepele roșii (tăiată sub formă de solzișori), ceapa verde, măslinele sub formă de rondele și gogoșarii murați. Ai grijă să nu rămână oase în carnea de macrou. Există întotdeauna riscul de a uita oscioare fine, care apoi pot să cauzeze neplăceri și chiar și situații periculoase.
Cum să faci un dressing de nota 10
Pentru a da un plus de aromă salatei tale, elementul de bază este uleiul Spornic Omega 9. Dacă nu îți place uleiul de floarea-soarelui, îl poți înlocui cu cel de măsline. Folosește cinci linguri, pe care le amesteci mai apoi cu lingurile de oțet. O alternativă la oțetul din vin este zeama de lămâie. Dressingul astfel obținut se toarnă peste salata orientală și se amestecă ușor.