Cu fiecare zi de război, rezervele mondiale de hrană sunt tot mai mici. Criza alimentară este iminentă, avertizează tot mai multe instituții internaționale. Deja unele ţări din Orientul Mijlociu și din Africa îi simt efectele. România nu este scutită de la un astfel de scenariu, deși autoritățile de la București susțin că nu este cazul ca românii să se îngrijoreze din acest punct de vedere.
Se apropie România de o criză alimentară? Ministrul Agriculturii infirmă zvonurile
Cât de aproape este Europa de o astfel de criză şi ce soluţii are România, Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii spune că România şi-a asigurat un surplus la principalele materii prime din agricultură.
„Desigur la nivel global se discută de această criză alimentară şi este vorba, în general, de statele care nu-şi pot asigura materiile prime din care se obțin produsele agro-alimentare procesate. Evident că România nu este în această situaţie. Noi am reuşit să obținem un necesar de surplus faţă de nevoile de consum la principalele materii prime din agricultură”, spune ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.
Nu cred că putem vorbi de o criză alimentară în România, pentru că reușim să producem și la nivelul UE și reușim să ne asigurăm și necesarul de consum, dă asigurări ministrul Agriculturii. „Desigur, nu suntem izolați doar în continentul european, trăim într-o lume care este în permanentă schimbare și orice factor de stres, precum criza energiei și a gazului natural, situația din Ucraina, pandemia, toate acestea au influențat nivelul de producție, nivelul stabilității în mai toate statele lumii, dar suntem, din punctul meu de vedere, departe de o criză alimentară”, afirmă Chesnoiu.
Un an forte bun din vedere al recoltelor este anul 2020, spune Chesnoiu, dar nu este convins ca anul acesta va fi la fel.
„Aş putea să dau exemplu anul 2020 când am obținut la grâu o recoltă de 6,5 milioane de tone, în condițiile în care necesarul de consum al României este între 4,5 milioane de tone. Am avut un surplus de 2,5 milioane de tone, care încadrându-se pe excedent, a fost exportată şi comercializată către acele state care nu pot asigura necesarul de consum intern”, a explicat Chesnoiu, adăugând că „anul agricol 2021-2022 este departe de a fi comparabil cu anul 2020, dar nici nu vom avea probabil producțiile obținute în 2021 când condițiile de producție au fost aproape de cele ideale şi s-a obținut capacitatea maximă la cereale”, a declarat ministrul Agriculturii.
Adrian Chesnoiu spune că este permanent în contact cu fermierii, cu procesatorii din România ca să se asigure că necesarul de consum intern este stabil şi nu este periclitat.
Ministrul atrage atenția, în urma speculațiilor din piață despre o potențială criză alimentară, că trebuie făcută diferența între penuria de alimente, care reprezintă într-adevăr o criză alimentară, și posibilitatea cetățenilor de a avea acces la alimente, care reprezintă, de fapt, o criză economică.
„Lucrurile astea trebuie puse foarte bine în balanță pentru că oamenii nu treuie să intre în panică. România este o țară stabilă, lanțurile de aprovizionare nu sunt perturbate, înca avem producători, destul de mulți chiar, și reușim să producem”, subliniază acesta.