Actual Social

Se anunță un protest mare: Pescarii ies în stradă! Obligația „pupa-l și aruncă-l” îi enervează

Se anunță un protest mare: Pescarii ies în stradă! Obligația „pupa-l și aruncă-l” îi enervează
Delta Dunarii Turism

Vremurile tulburi se răsfrâng și asupra pescarilor recreativi care frecventează Delta Dunării. Aceștia sunt sătui, spun ei, de restricții și „de discriminări”.

„Pupă-l și aruncă-l”, în termeni populari sau „Prinde şi eliberează” în termeni oficiali, este principiul impus prin Ordinul 58/462/2021 privind stabilirea perioadelor şi zonelor de prohibiţie a pescuitului. Articolul 6 (8) prevede: „În mod special, pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”, în afara perioadelor de prohibiţie, pescuitul recreativ/sportiv al speciilor ştiucă, şalău, somn şi crap este permis numai cu eliberarea tuturor capturilor (catch and release)”. Alte specii de peşte mai puţin valoroase (caras, roşioară, biban etc), pot fi reţinute cu respectarea unei anumite dimensiuni şi cantităţi zilnice, se arată în Ordin.

Regula s-a născut dintr-o necesitate, unii pescari amatori extrăgând fără limite și chiar fără sens tone de pește greu de repopulat.

Totodată, pescarii recreativi consideră discriminatorie această măsură şi ameninţă cu un protest, în luna iulie, în faţa Ministerului Mediului.

Ziarul Adevărul a publicat informația cum că în 2019 au fost eliberate 176.000 de permise gratuite de pescuit. De asemenea, jurnaliștii din teritoriu au stat de vorbă cu unul dintre inițiatorii viitorului protest.

„Suntem discriminaţi. Avem mai multe feluri de pescari (recreativi, comerciali şi în scop familial n.red.) şi doar unii beneficiază de toate drepturile date de lege. Discriminaţii sunt pescarii recreativi, care nu au voie să reţină niciun peşte, sub nicio formă, faţă de pescarii comerciali care prind peşte cu tonele şi îl valorifică. Eu, ca localnic, nu pot reţine un peşte, să duc acasă, trebuie să cumpăr din magazin sau cherhana”, spune, pentru Adevărul, tulceanul Valentin Şelaru.

Unul dintre argumentele pasionatului de pescuit este că „resursa piscicolă aparține statului român şi la ea ar trebui să aibă acces toți pescarii care respectă anumite reguli.

Pescarii au mai ieșit în stradă și luna trecută

Pescarii recreativi au protestat în luna mai în faţa Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) cerând să se revină la Ordinul de prohibiţie de dinainte de 2021, care permitea reţinerea peştelui valoros (crap, ştiucă, somn şi şalău) în limita unor cantităţi şi dimensiuni.

„Suntem acolo, cu undițele, și vedem braconajul”

Pescarul intervievat de Adevărul de Tulcea crede că la mijloc e vorba de mari interese: „Decizia de a ne interzice reţinerea capturilor ascunde şi alte interese. Nu este vorba de peştele pe care-l reţinem, ci este vorba că suntem acolo şi putem vedea actele de braconaj. Lumea a început să filmeze, să raporteze şi acest lucru deranjează. Braconajul este vizibil. Noi, pescarii recreativi, stăm cu undiţa şi ziua şi noaptea. Suntem acolo şi vedem”, a spuns Valentin Şelaru.