Primarul Capitalei, Nicușor Dan recomandă majorarea taxelor de utilizare a spațiilor verzi ca răspuns la problemele recente cu șefii de sector.
Primarul Capitalei vrea noi amenzi consistente pentru oricine taie copaci fără acordul său. Amenzile ar putea crește de la 1.000 de lei, cât sunt în prezent, la 5.000 de lei.
Amenzi mai mari
După ce primăriile de sector au încetat să mai aștepte autorizații și au început să taie copaci, Nicușor Dan a luat decizia de a mări amenzile. Lunea aceasta, autoritățile Sectorului 2 au făcut o solicitare către prefectul Bucureștiului, care a permis scoaterea a peste 2.000 de arbori uscați.
Primarul general va propune majorarea amenzilor la 5.000 de lei în ședința Consiliului General de la sfârșitul săptămânii. În această situație, ar fi suficient să se facă o cerere la Primărie, după care o comisie va stabili dacă este fezabilă sau nu tăierea copacului.
De asemenea, Nicușor Dan va propune majorarea sancțiunilor pentru cei care afectează sistemele de irigații, florile, mobilierul stradal, spațiile verzi și copacii în timpul lucrărilor de construcție și atunci când se betonează peste straturile de copaci.
Nicușor Dan pregătește noi amenzi
În plus, primarul va sugera sancțiuni pentru acțiuni precum decojirea trunchiurilor de copaci, lovirea cu obiecte străine de trunchiuri sau ramuri de copaci, turnarea de substanțe chimice combustibile sau toxice pe tulpinile copacilor, intervenția în orice mod în creșterea trandafirilor, a viței de vie sau a gardurilor vii și tăierea oricărui copac sau arbust fără autorizație.
În plus, primarul vrea să impună o sancțiune de 5.000 de lei administratorilor de parcuri care nu construiesc, ori de câte ori este posibil, piste pentru bicicliști. Cu toate acestea, pentru că sunt administrate de Primărie, majoritatea parcurilor nu au aceste piste. Antena3.ro scrie că vor fi aplicate amenzi pentru deteriorarea bordurilor, a căilor de acces, a trotuarelor, a stâlpilor de iluminat, a hidranților, a rețelelor de irigații și electrice, a canalelor de scurgere și a capacelor de coșuri de fum ale rețelelor de utilități din spațiile verzi.
Redăm textul Hotărârii: „Alin. (1) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 4. 000 la 5.000 lei, pentru persoanele fizice si de la 4.500 la 5.000 lei, pentru persoane juridice, urmatoarele fapte:
a) Decojirea radacinilor/trunchiurilor/ramurilor arborilor, baterea de corpuri straine pe radacini/trunchiuri/ramuri (inclusiv fixarea de indicatoare si reclame, gaurirea arborilor), legarea de sfori sau sarme neautorizate (care pot strangula radacinile/trunchiurile/ramurile) turnarea de substante toxice, saline sau inflamabile pe tulpinile arborilor, interventia de orice fel pe radacini/trunchiuri/ramuri arborilor, arbustilor, trandafirilor, lianelor, gardurilor vii;
b) Defrisarea oricarui arbore sau arbust, fara avizele mentionate la Art. 6 (1);
c) Taierea de ramuri de arbori si arbusti (interventii Tn coronamente/toaletari) fara avizele mentionate la Art. 6(1);
d) Transplantarea arborilor si arbustilor fara avizele mentionate la Art. 6 (1);
e) Nerespectarea regulilor de aparare Tmpotriva incendiilor pe spatiile verzi;
f) Distrugerea totala sau partiala a mobilierului urban, a vaselor decorative, statuilor, monumentelor, cladirilor, chioscurilor, Tmprejmuirilor si fantanilor arteziene;
g) Deteriorarea aleilor, cailor de acces, bordurilor, stalpilor de iluminat, gurilor de incendiu, retelelor electrice si de irigat, gurilor de scurgere si a capacelor caminelor retelelor de utilitati din spatiile verzi;
h) Prinderea faunei specifice ecosistemului parcurilor si gradinilor;
i) Aruncarea de ambalaje, hartii, sticle, resturi menajere, tigari, cadavre de animale si orice alte deseuri pe spatiile verzi, alei, fantani, lacuri, bazine”, potrivit B365.