Încă din perioada comunistă, ziua de 1 mai este sărbătorită în România ca Ziua Muncii, deși, în ciuda numelui, în această zi nu se lucrează. În acest an, românii au fost norocoși din acest punct de vedere, deoarece 1 Mai a căzut într-o zi de luni, oferindu-le o minivacanță de trei zile, pe lângă weekend.
După această dată, când românii au profitat de un weekend prelungit, o nouă minivacanță va fi observată pe 1 iunie, în cinstea Zilei Internaționale a Copilului. Guvernul României a instituit această sărbătoare în urmă cu câțiva ani, special pentru a-i încuraja pe părinți să petreacă mai mult timp cu copiii lor.
Cinci zile libere de 1 iunie
Guvernul a stabilit ca în acest an să existe o „punte” între această zi și weekend, deoarece 1 iunie va cădea într-o zi de joi în această împrejurare. Rusaliile urmează luni, 5 iunie. Cinci zile libere consecutive vor fi acordate românilor, la o lună de la precedenta minivacanță.
Românii angajați la stat sunt așadar într-o situație mai bună de data aceasta, deoarece 2 iunie nu va fi zi liberă pentru cei angajați în sectorul privat. Sectorul public este singurul vizat de această regulă.
Numărul de zile de concediu din acest an este destul de generos. Pe lângă cele 21 de zile de concediu plătit la care au dreptul în 2023, românii se vor bucura și de 15 zile libere de la stat. Românii mai au la dispoziție doar 13 zile libere pe care le pot folosi, întrucât două din cele 15 zile de concediu au loc într-o zi de weekend în acest an.
Potrivit unei noi reglementări legislative, ce a intrat în vigoare începând de anul acesta, angajatorul este obligat ca atunci când unul dintre angajații săi vine la muncă într-o zi de concediu legal, să îl „despăgubească” pe acesta. Astfel, există două opțiuni, fie o recompensă financiară, fie o zi liberă în următoarele 30 de zile. Cei doi vor trebui să ajungă la un acord în această privință. Acest lucru este crucial, deoarece încălcarea legii ar putea duce la o amendă. Potrivit cancan.ro, amenda ar putea fi între 5.000 și 10.000 de lei.
Ce zile sunt libere în 2022?
Românii au următoarele zile libere în acest an, potrivit Codului Muncii:
– 1 și 2 ianuarie;
– 24 ianuarie (ziua în care s-au unit Principatele Române);
– Vinerea Mare, care cade în vinerea dinaintea Paștelui;
– prima și a doua zi de Paște;
-Ziua Muncii, care este pe 1 mai.
– Ziua Copilului, 1 iunie;
– primele două zile de Rusalii;
– 15 august (Adormirea Maicii Domnului);
– 30 noiembrie, Sfântul Andrei
– 1 decembrie (Ziua Națională a României);
– primele două zile de Crăciun.
În urma unui proiect de lege adoptat în februarie 2023, s-a decis ca românii să aibă liber de la serviciu și pe 6 și 7 ianuarie, în zilele în care se sărbătoresc Epifania și Sfântul Ioan, potrivit adevărul.ro.