Noi beneficii extrasalariale pentru români au fost anunțate de către Guvern. Astfel, începând cu data de 1 august, prețul tichetului de masă va ajunge la 30 – cât este acum în medie – la 35 de lei. Din ianuarie 2024, se așteaptă o majorare la 40 de lei.
Scopul este acela de a-i permite angajatului să-și cumpere în fiecare zi lucrătoare o masă, lucru care nu este mereu fezabil cu suma de 30 de lei pe zi. Se pare că aceasta este și motivația pentru care joi, pe 20 iulie, Ministerul Muncii a supus la vot acest proiect de Ordonanță de Urgență a Guvernului.
Avantaje pentru stat și angajat?
Nota de fundamentare a proiectului arată că un alt avantaj în afară de confortul angajaților este și eliminarea economiei subterane, în măsura în care se poate. Existența acestei facilități fiscale, deși altele urmează să se estompeze, ar descuraja munca la negru și ar încuraja creșterea puterii de cumpărare:
„Valoarea tichetelor de masă din ultimele două semestre nu a înregistrat nicio creștere, deși prețul alimentelor și al utilităților au crescut semnificativ, astfel încât, în prezent, valoarea unui tichet de masă, care este de 30 lei, este mică pentru a asigura o masă decentă pe parcursul unei zile de lucru.
Crescând valoarea nominală a tichetelor de masă la nivelul corespunzător, statul are posibilitatea de a implementa o facilitate fiscală care asigură o mai bună colectare a taxelor și impozitelor, diminuându-se, astfel, economia subterană, iar creșterea valorii nominale se va reflecta în mod direct în puterea de cumpărare a angajaților și, în consecință, în veniturile bugetului de stat, deoarece acest venit este supus impozitării”.
Guvernul, pornind de la o inițiativă a Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, a spus și că această majorare are loc „în contextul unei diminuări a puterii de cumpărare și a creșterii prețurilor la utilități și bunuri de consum”.
Ce trebuie să știe angajații
Nu toți angajatorii oferă tichete de masă. Iar cei care oferă aceste beneficii salariale sunt și cei care decid majorarea lor sau păstrarea la un anumit plafon.
Conform legii, „tichetele de masă sunt bilete de valoare acordate angajaților, lunar, ca alocație individuală de hrană, utilizate numai pentru achitarea mesei sau pentru achiziţionarea de produse alimentare”, citează Fanatik. Acești bani pot fi folosiți pentru produse alimentare din majoritatea supermarketurilor, dar și pentru achitarea unor meniuri de restaurant. Totuși, nu toate marile lanțuri de restaurante permit acest tip de plată. De asemenea, este posibil să comanzi mâncare în anumite cazuri folosindu-te de așa-numitul „card de bonuri”.