Ministrul Muncii, Marius Budăi susține că se opune ideii de a acorda angajaților din mediul privat mai puține zile de concediu decât celor din sectorul public.
Angajații din sectorul privat nu ar mai putea beneficia de zile libere legale, altele decât cele de sărbători legale, potrivit unui proiect de lege care vizează angajații din mediul privat, potrivit ministrului Muncii, Marius Budăi. Budăi garantează că nu va susține o astfel de măsură și nici nu își va oferi sprijinul pentru un astfel de demers cât timp va fi ministru.
Se taie din zilele libere?
„Niciodată nu am făcut deosebire între cetăţenii români. Dreptul şi Codul Muncii – într-adevăr avem Codul Muncii pentru cei care lucrează în privat, dar Codul Muncii se adresează şi celor care lucrează la stat, care nu sunt funcţionari publici şi sunt personalul contractual (…) – dar nu susţin aşa ceva. Voi verifica. Dacă există aşa ceva, eu vă spun că eu, în calitate de ministru, voi da punct de vedere negativ de la Ministerul Muncii pe asemenea legislaţie”, a declarat Marius Budăi.
România TV a relatat săptămâna aceasta că un grup de legislatori „s-a gândit să ceară interzicerea adăugării acestor zile libere”, iar dacă nu, au propus măsuri compensatorii suplimentare pentru sectorul privat, cum ar fi deduceri sau scutiri de taxe”, ca răspuns la plângerile proprietarilor de afaceri care susțin că luarea a 15 zile libere suplimentare pe lângă cele 20 de zile de concediu le provoacă pierderi semnificative. Un document în acest sens ar fi fost depus la Senat, potrivit sursei citate.
Urmează minivacanța de 1 mai
Doar trei din cele 15 zile de sărbătoare legală din acest an sunt în weekend, restul cad în zilele lucrătoare. Câteva dintre acestea au avut deja loc, dar în curând vor fi mai multe.
Anul acesta, Vinerea Mare și prima și a doua zi de Paște au fost recunoscute ca sărbători oficiale, oferindu-le românilor o minivacanță de patru zile. O nouă minivacanță pentru majoritatea angajaților este anunțată la nici două săptămâni după Paște. Având în vedere că Ziua Muncii are loc într-o zi de luni în acest an, weekendul prelungit va fi între 29 aprilie și 1 mai 2023.
Există și alte minivacanțe de care lucrătorii români pot profita. Ziua Copilului (1 iunie) și Rusaliile (4 și 5 iunie) cad duminică și, respectiv, luni, oferindu-le românilor o minivacanță de cinci zile.
Majoritatea întreprinderilor oferă 21 de zile libere anual. În plus, unele întreprinderi oferă zile libere suplimentare. Mai mult, atunci când au loc evenimente familiale (căsătorie, naștere, decesul unei rude etc.) sau când un angajat se mută, acesta are dreptul să își ia câteva zile libere plătite.