Social

Se anulează Bacalaureatul? Ministrul Educației a anunțat ce se întâmplă acum cu examenul și notele elevilor

bacalaureat (sursă foto: playtech.ro)
sursă foto: playtech.ro

Greva din învățământ continuă. Marți, 6 iunie, chiar dacă elevii ar fi trebuit să se întoarcă în bănci după minivacamța de 1 iuniue și Rusalii, majoritatea cadrelor didactice refuză să predea, nemulțumiți de salariile primite din partea statului și protestând masiv în stradă în foarte multe orașe din țară. În acest caz, elevii se află într-un moment de impas, în special cei din anii terminali pentru care se apropie unele dintre cele mai importante examene din viața lor.

În acest sens, cu această problemă pe masă, ministrul Educației, Ligia Deca, a ieșit recent și a făcut declarații pe această temă spunând că notele obținute de pe urma derulării examenelor de Bacalaureat ar putea fi de această dată echivalate cu notele obținute de elevii terminali în cei patru ani de liceu. Asta doar în cazul în care de luni, 12 iunie, profesorii nu se întorc la catedră alături de elevi și anul școlar se va derula în mod normal.

Se anulează Bacalaureatul?

Ce știm până la acest moment este faptul că examenul de Bacalaureat nu va fi anulat, ci doar decalat, asta până la alte declarații pe acest subiect ale ministrului Educației. Cel mai recent, Ligia Deca, după întâlnirile oficiale pe care le-a avut cu reprezentanții elevilor, părinților și cu  sindicatele reprezentative din învățământul preuniversitar, respectiv Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, a ieșit în fața jurnaliștilor și a specificat faptul că „toți cei prezenți au agreat că, în acest moment, nu se impune modificarea datelor de desfășurare a probelor examenelor naționale”.

Chiar și așa, la scurt timp după aceea, oficialul de la Educație a venit cu vestea cum că probele de competență de la Bacalaureat, care ar trebui să înceapă anul acesta în ziua de luni, 12 mai, ar putea fi anulate de pe urma grevei profesorilor care ține deja de pe data de 25 mai,. Într-un astfel de caz, notele ar putea fi echivalate cu cele obținute de elevii de clasa a XII-a în timpul liceului.

Ligia Deca, la declarații

„Putem echivala probele de competențe cu notele de pe parcursul liceului”, a declarat recent Ligia Deca, ministrul Educației, într-o intervenție la Europa FM. Aceasta a adăugat apoi că nu o astfel de abordare a situației nu ar reprezenta „o soluție ideală”, doar că „dacă vom ajunge în acea situație, vom merge pe soluții pe care le-am mai testat deja”.
Ligia Deca a comentat apoi și situația acelor liceeni ce se află în situație de corigență la materii esențiale, precum limba română, limbile străine sau informatică. Ministrul a transmis faptul că în cazul acestora „am avut soluții și în pandemie. Practic, cei care se află în situație de corigență pot avea o notă în plus, se permite pentru ei acordarea unei note în plus față de minim astfel încât să poată ei avea șansa de a remedia”, a mai specificat Ligia Deca.

Situația profesorilor, la început de iunie

Ligia Deca, ministerul Educației a specificat faptul că, după consultarea datelor obținute din partea inspectoratele școlare județene/al Municipiului București, din perioada 31 mai – 6 iunie, procentul profesorilor care încă protestează s-a micșorat cu 4,78%, iar la nivel general, cu 5,26%.  „Față de datele primite în 31 mai, astăzi, 6 iunie, se constată că numărul cadrelor didactice care continuă greva a scăzut în toate județele, cu excepția județului Covasna (+1,1%). La nivel general, cei mai mulți angajați din sistemul preuniversitar și-au reluat activitatea în județele: Vâlcea (12,6%), Ialomița (11,8%), Teleorman (11%), Botoșani (10,3%), București (9%), Buzău (8%)”.

„În perioada 31 mai – 6 iunie, și-au reluat activitatea aproximativ 15.000 de angajați din sistemul de învățământ preuniversitar, din care aproximativ 10.000 de cadre didactice”, a mai transmis Ministerul Educației, citat de romaniatv.net.

Calendar Bacalaureat 2023

29 mai – 9 iunie 2023: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
9 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
12 – 14 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română -proba A
14 – 15 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă -proba B
14 – 16 iunie 2023: Evaluarea competențelor digitale – proba D
19 – 21 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională -proba C
Probele scrise la BAC 2023
26 iunie 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) -proba scrisă
28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
29 iunie 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 -18.00
4 – 6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor
7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale