Schimbare de situație privind rotativa guvernamentală, după ce în urma unei ședințe a liderilor coaliției premierul Nicolae Ciucă a transmis că până la soluţionarea problemelor privind greva din educație să nu își depună mandatul şi să își asume în continuare responsabilitatea de premier. Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor și-au dat deja acordul.
Liderul PNL, premierul Nicolae Ciucă, a transmis vineri că liderii coaliţiei au decis să continue dialogul cu sindicatele din învăţământ, precizând, după ce a enumerat problemele existente și realizările Cabinetului, că a convenit cu partenerii de coaliţie ca pînă la soluţionarea problemelor să nu îşi depună mandatul.
Rotativa guvernamentală se amână din cauza grevei din educație
Declarațiile premierului au fost făcute în contextul în care vineri era așteptat un anunţ al premierului Ciucă referitor la depunerea mandatului, pentru realizarea rotaţiei la guvernare, conform Protocolului PSD-PNL.
„Am preluat mandatul de prim-ministru într-o situație similară cu cea de acum, în care nu erau problemele rezolvate și am putut atunci să găsim soluții pentru ceea ce a însemant criza sanitară, din energie, a urmat apoi conflictul din Ucraina. Am reușit să depășim aceste crize succesive. Am trecut prin toate acestea asumându-ne cu responsabilitate și identificând soluții pentru toate problemele. Guvernul pe care îl conduc și este un Guvern care are o susținere politică și parlamentară consolidată. Am cazut cu toții de acord că singura șansă pentru noi să depășim aceste probleme este să consolidăm o coaliție politică stabilă, ceea ce am și realizat. (…)
Am stabilit la nivel politic la jumătatea perioadei de la înființarea coaliției – adică la un an și jumătate din noiembrie 2021 – că trebuie să facem în așa fel încât să continuăm să asigurăm coerența, și la jumătate să îmi depun mandatul și el să fie preluat de Marcel Ciolacu. Astăzi ar fi trebuit să îmi depun mandatul în condițiile în care situația se menținea la un anumit echilibru. Ținând cont de faptul că așa cum până acum am găsit soluții, nu am dat înapoi din fața responsabilității, după discuțiile pe care le-am avut în coaliție am decis să continuăm dialogul cu sindicatele din învățământ, să menținem acest dialog, să găsim soluții pentru problemele cadrelor didactice și să facem așa fel încât împreună cu dumenealor să găsim soluții, dar nu se pot rezolva printr-o singură decizie. Sunt probleme acumulate în 30 de ani”, a transmis Nicolae Ciucă, premierul României.
Marcel Ciolacu și-a dat acordul
De asemenea, Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, a acceptat propunerea venită în coaliția de guvernare, vorbind de asumare și stabilitate.
„Această guvernare nu este doar despre stabilitate, ci este și despre asumare. Eu am spus încă de săptămâna trecută, înaintea discuțiilor politice – trebuie să ne asumăm împreună rezolvarea problemelor majore din societate. Este o decizie pe care ne-o asumăm împreună. Împreună o să continuăm. O să încercăm să rezolvăm asceastă problemă, dar trebuie să avem și echilibrul de a găsi argumentele cele mai prielnice și împreună ne-am asumat că în programul de guvernare prioritatea numărul unu sunt profesorii și sistemul de sănătate. Cred că este decizia corectă să nu intrăm în decizii politice până nu rezolvăm greva profesorilor. Urmează să găsim împreună calendarul pentru rotație”, a transmis Marcel Ciolacu, potrivit stirileprotv.ro.
Premierul Nicolae Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și vicepremierului Kelemen Hunor au susținut, vineri, declarații de presă la Palatul Victoria.
Klaus Iohannis anunța amânarea încă de joi
Președintele Klaus Iohannis a anunțat, joi, că rotativa guvernamentală se amână din cauza grevei din educație. Deși Nicolae Ciucă a anunțat în repetate rânduri că își va depune demisia din funcția de premier, președintele Klaus Iohannis a transmis, joi, că lucrurile nu ar trebui grăbite. Prezent la Sibiu, șeful statului a anunțat o schimbare de calendar în ceea ce privește instalarea unui nou cabinet.
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi la Sibiu, că procedurile pentru rotativa guvernamentală ar trebui să înceapă în cursul zilei de vineri, dar doar dacă se încheie greva din Educaţie. ”Nu cred că se va face rotaţia în timpul unor negocieri”, a adăugat şeful statului.
Guvernul a propus joi seară sindicaliştilor din educaţie. mărirea veniturilor personalului nedidactic în medie cu 9%, precum şi acordarea a două prime de câte 500 de lei, în lunile iunie şi octombrie, măsura vizând 55.000 de angajaţi, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru. El a adăugat că pentru personalul didactic şi didactic auxiliar sunt prevăzute prime de 1.000 de lei în luna iunie, respectiv 1.500 de lei în luna octombrie. Cărbunaru a prezentat noi drepturi pe care Legile Educaţiei, care vor intra în vigoare de la 1 septembrie, le vor aduce pentru angajaţii din învăţământul preuniversitar şi universitar.
„Aş spune că e o ofertă complet neinspirată! (…) Ceea ce a oferit Guvernul în această seară este acelaşi lucru cu ce s-a întâmplat aseară. Nu se mai numesc vouchere, ci primă. Suma este aceeaşi. Este departe de ceea ce noi am cerut astăzi”, a fost reacţia liderului sindical Simion Hăncescu.