Actual

Se amână Bacalaureatul și Evaluarea Națională? Sindicatele din Educație nu renunță la grevă

Greva profesori
Sursa foto: Edupedu.ro

Conform declarațiilor făcute de reprezentanții federațiilor sindicale din învățământ, este foarte posibil ca Evaluarea Națională și examenul de Bacalaureat să fie amânate din cauza continuării grevei generale a profesorilor.

Greva generală a profesorilor a intrat azi în a doua săptămână desfășurare și nu sunt semne că se va ajunge prea curând la un consens între guvern și reprezentanții profesorilor.

„Văzând că se bate pasul pe loc și văzând modul în care această problemă extrem de serioasă este tratată, revenind cu aceleași oferte care au fost refuzate, eu una mă pregătesc și pentru varianta în care examenele, și nu numai examenul de Bacalaureat, ci și Evaluarea Națională cu examenele de corigențe, evaluările la clasele a VI-a, a IV-a, a II-a, mă aștept să se decaleze dacă până în 12 iunie, când ar trebui să înceapă competențele la bacalaureat nu se ajunge la un armistițiu măcar, acceptabil pentru toată lumea”, a declarat directoarea Colegiului Național „I.L. Caragiale”, Andreea Bodea.

Ipoteza posibilității amânării examenelor naționale a fost confirmată și de Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație, într-o intervenție televizată.

Guvernul nu a rezolvat cerința esențială

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au anunțat lună că greva generală continuă, ca urmare a faptului că Guvernul propune aceleași măsuri anunțate și săptămâna trecută.

„După trei zile de pauză în negocieri, Executivul nu a venit cu o soluție care să ducă la stingerea conflictului din educație. Observăm cum Guvernul, prin purtătorul său de cuvânt, propune aceleași prime/vouchere pe care angajații din învățământ le-au refuzat săptămâna trecută. Nu mai avem prim-ministru, nu mai avem miniștri cu care să negociem? De vineri am așteptat invitația la discuții, însă totul s-a redus la un mesaj transmis într-un briefing de presă susținut de purtătorul de cuvânt al Executivului.

Guvernul României trebuie să înțeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas, că încă nu a rezolvat cerința esențială: emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant va fi egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, prevedere care a fost eliminată din Legea Învăţământului Preuniversitar.

Faptul că Guvernul României refuză să emită un astfel de act normativ, care să garanteze ceea ce a fost eliminat din Legea Învăţământului Preuniversitar și ceea ce s-a convenit în decembrie 2022 cu prim-ministrul Nicolae Ciucă (o grilă de salarizare potrivit căreia salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, iar salarizarea să țină cont de grade și de vechime) îi face pe angajați să creadă că, de fapt, Executivul nu dorește nici măcar prin noua lege a salarizării să acorde salarii decente în învățământ”, se arată în comunicatul remis de federațiile sindicale.

Care sunt condițiile puse guvernului

La ultimele negocieri avute cu reprezentanții Guvernului, săptămâna trecută, reprezentanții profesorilor au impus drept condiție pentru încetarea grevei, respectiv pentru evitarea amânării examenelor naționale:

– majorarea salarială de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice;

– emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, ceea ce ar însemna că salariile medii ar urma să crească cu 60%.

Teoretic, înscrierile pentru examenul de Bacalaureat 2023 au început luni, iar elevii au la dispoziție trei zile pentru a-și depune cererile însă acest lucru nu poate fi realizat din cauza grevei generale în majoritatea liceelor.

Până în prezent, greva generală a amânat evaluarea de la clasa a VI-a. Ea ar trebui să aibă loc marți și miercuri, 30 și 31 mai, dar ar putea fi amânată din nou dacă va continua greva generală, conform Digi24.