Social

Se adâncește misterul hepatitelor la copii. O fetiță de 5 ani din București suspectă de această afecțiune

Se adâncește misterul hepatitelor la copii. O fetiță de 5 ani din București suspectă de această afecțiune

Hepatitele „misterioase” care fac tot mai multe victime în rândul copiilor din întreaga lume, devin o prioritate în cercetare. Organizația Mondială a Sănătății și numeroase centre de statistică adună date despre această afecțiune încercând să stabilească, în primă fază, măcar tiparul și simptomele specifice acestei noi boli.

Copiii se îmbolnăvesc, sursa de infectare rămâne necunoscută

Printre țările în care s-au depistat hepatitele s-ar număra și România. Totodată, potrivit Ministerului Sănătății, cazul raportat la noi, în București-Ilfov, e cu semnul întrebării. Un comunicat de presă eliberat de ministrul Alexandru Rafila în seara zilei de luni aduce date noi în ceea ce privește starea copilei în vârstă de 5 ani care prezenta simptomele alarmante.

„Referitor la cazul de hepatită acută severă apărut la un copil din România:

Biroul Regional OMS pentru Europa a raportat până la data de 21 Aprilie 169 de cazuri de hepatită severă de cauză necunoscută (nu au fost detectate virusurile hepatice cunoscute până în prezent), înregistrate la copii cu vârstă între 1 lună și 16 ani. Acest cazuri au prezentat insuficiență hepatică, adesea severă, niveluri ridicate ale enzimelor care indică citoliza hepatică și icter. La 74 de cazuri a fost detectată prezența adenovirusului F41.

Cazul raportat de România este al unei fetițe în vârstă de 5 ani, internată la un spital de specialitate în data de 4 aprilie. Nu a fost detectată nici o infecție virală activă, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi. Starea copilului este stabilă, primește medicație simptomatică și este în continuare spitalizat.

Copilul nu a călătorit în străinătate și nu are nici o legătură epidemiologica cu alt caz raportat către OMS Europa. Raportarea a avut la baza definiția OMS de caz probabil, care se referă la insuficiență hepatică, transaminaze >500 UI și icter la un copil la care nu există markeri de infecție virală hepatică.

Facem aceste precizări pentru informarea opiniei publice și pentru a elimina speculațiile care ar putea produce îngrijorare în rândul părinților din România”, a transmis Ministerul Sănătății.

Cițiți mai multe despre acest subiect AICI: Ce cred experții că s-ar putea afla în spatele focarului de hepatită misterioasă