O nouă lege va intra în vigoare de la 1 ianuarie, lege ce va aduce românilor 10.000 de lei. Este vorba despre Legea prestatorului casnic, care are în vedere reglementarea zonei în care activitățile sunt necontrolate și nefiscalizate.
Aceste tichete sunt la număr 675, iar, astfel, fiecărui român, „prestator casnic”, îi revine renumerația de 15 lei. Aceste tichet va putea fi folosit doar de prestatorul serviciului, având în vedere faptul că numele lui și informațiile personale vor fi completate pe tichet.
Românii nu vor plăti obligațiile fiscale
Beneficiarul acestui tichet are la dispoziție doar 12 luni pentru a transporta tichetul în bani, iar impozitele și contribuțiile datorate de către pretatori vor fi reținut în momentul în care tichetele au fost schimbate în bani. Agențiile pentru ocuparea forței de muncă vor plăti obligațiile fiscale în numele prestatorilor.
Conform reprezentanților ANAF( Agenția Națională de Administrare Fiscală), între prestator și beneficiarul serviciilor se va stabili un raport juridic prin care se va da acordul ambelor părți, fără a fi nevoie de o formă scrisă a acordului, în baza prestării activităților casnice.
Activitățile casnice se referă la servicii de curățenie, spălatul și calcatul hainelor, prepare de mâncare, hrănire, servicii de îngrijire corporală.
„Prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului. Valoarea unui tichet de activităţi casnice este de 15 lei, nu este transferabil şi nu poate fi utilizat pentru achiziţia altor bunuri şi servicii. Legea defineşte activitatea casnică drept activitatea ocazională, necalificată, desfăşurată de un prestator casnic, în legătură cu gospodăria unei familii sau a unei persoane singure, în calitate de beneficiar. Activitatea nu este efectuată în scop comercial şi include servicii de curăţenie, igienizare, spălat/călcat rufe, croitorie, preparare a hranei, îngrijire corporală, hrănire ori de supraveghere a beneficiarului casnic dependent”, potrivit analizei, conform romaniatv.net.
Ce beneficii au cei care vor primi aceste tichete
Aceasta lege stabilește ceea ce înseamnă exact activitate casnică, dar și modalitatea prin care vor fi renumerați cei care practică astfel de servicii. Aceste tichete pot fi luate de la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene și a municipiului București. de la poștă sau prin intermediul unei platforme online.
Legat de aceste tichete mai trebuie menționat faptul că beneficiarii acestor tichete vor avea un tratament fiscal favorabil deoarece aceștia vor datora doar impozit pe profit și contribuia la pensie, ambele cote fiind aplicate la jumătate din valoarea tichetului. De asemenea, aceștia devin și asigurați la sistemul de pensii și la cel de sănătate și au dreptul la pachetul de servicii medicale de bază chiar dacă aceștia nu plătesc contribuția la sănătate.
Românii care primesc aceste tichete vor primi și indemnizație de șomaj, deoarece, conform legii, aceste persoane nu sunt ca cele care au venituri.
Totodată, într-un an, beneficiarii vor putea cumpără și folosi cel puțin 600 de astfel de tichete. În acest caz, ei vor primi din partea statului gratuit ale 75, ce vor putea fi folosite anul următor.