Medicii de familie care au contracte încheiate cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) vor putea fi remunerați în funcție de performanța înregistrată în 2024. Formula de calcul a beneficiilor acordate are la bază indicatorii de performanță evaluați de CAS.
Cadrele medicale vor fi plătite în funcție de numărul de pacienți asimptomatici care au peste 40 de ani, pacienți pentru care s-a întocmit riscograma. Totodată, remuneratia medicilor de familie va depinde și de numărul de pacienți sub 18 ani cărora li s-au făcut screening-ul tulburărilor din spectru autist, potrivit proiectului normelor de aplicare a Contractului-cadru din sistemul medical. Potrivit algoritmului prezentate de CAS cadrele medicale pot primi bonusuri între 6.000 și 15.000 de lei.
Când se vor acorda bonusurile financiare
Articolul 11 din Anexa 2 a proiectului de norme de aplicare a Contractului-cadru din sistemul sanitar stipulează că din 2025 plata medicilor de familie, aflați sub contract cu CAS, se va realiza în funcție de performanța cadrelor medicale pentru activitatea întreprinsă în anul anterior, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie sau, după caz, până la perioada la care este valabilă înțelegerea contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate.
Plățile respective se vor acorda în primul trimestru al anului următor celui pentru care se realizează măsurarea indicilor de performanță, în limita fondului destinat plăților. Potrivit documentului, medicii de familie care au contract cu CAS și care au îndeplinit condițiile e performanță vor fi remunerați astfel:
„Pentru un număr de minim 1.000 persoane pentru care se realizează completarea și transmiterea în SIUI a riscogramei, realizată pentru persoanele cu vârsta de peste 40 de ani înscrise pe lista medicului de familie, respectiv completarea şi transmiterea în SIUI a chestionarului care vizează arii de dezvoltare psihomotorii care ar putea fi afectate în tulburarea de spectru autist pentru copiii care nu erau în evidenţa medicului de familie cu această tulburare la data de 1 ianuarie a anului pentru care se face evaluarea se acordă o bonificaţie de 14.000 de lei”, se arată în proiectul de act normativ.
Criterii de eligibilitate
Se mai acordă o bonificație de 9.600 de lei pentru următoarea situație:
„entru un număr între 800 şi 999 de persoane pentru care se realizează completarea și transmiterea în SIUI a riscogramei, realizată pentru persoanele cu vârsta de peste 40 de ani înscrise pe lista medicului de familie, respectiv completarea şi transmiterea în SIUI a chestionarului care vizează arii de dezvoltare psihomotorii care ar putea fi afectate în tulburarea de spectru autist pentru copiii care nu erau în evidenţa medicului de familie cu această tulburare la 1 ianuarie a anului pentru care se face evaluarea se acordă o bonificaţie de 9.600 de lei” se mai arată în document.
Medicii de familie vor putea primi până la 6.000 de lei în sitația în care a fost realizată riscograma pentru un număr de pacienți între 600 și 799 de persoane ale căror vârste este mai mare de 40 de ani.
„) Pentru un număr între 600 şi 799 de persoane pentru care se realizează completarea și transmiterea în SIUI a riscogramei realizată pentru persoanele cu vârsta de peste 40 de ani, înscrise pe lista medicului de familie, respectiv completarea și transmiterea în SIUI a chestionarului care vizează arii de dezvoltare psihomotorii care ar putea fi afectate în tulburarea de spectru autist, pentru copiii ce nu erau în evidența medicului de familie cu această tulburare la 1 ianuarie a anului pentru care se face evaluarea, se acordă o bonificaţie de 6.000 de lei, conform proiectului de Ordin al MS şi CNAS”, potrivit economica.net.