Social

Scumpiri mari în magazine. Ce prețuri vor avea băuturile răcoritoare în urma deciziei luate de Guvern

Scumpiri mari în magazine. Ce prețuri vor avea băuturile răcoritoare în urma deciziei luate de Guvern
Arhivă

Sucurile se vor scumpi, în urma creșterii TVA-ului pentru băuturile care conțin zahăr, după noua decizia a Guvernului. Cât va costa un litru de băutură răcoritoare și de când

Coaliția pentru guvernare a decis ca sucurile să aibă un preț mai mare cu 10%, începând cu luna ianuarie 2023. Conform companiilor, această măsură nu va fi profitabilă pentru afacerea lor, vânzările ajungând la jumătate din cauza deciziei. Medicii susțin că este o veste bună, întrucât România este pe primul loc la consumul de zahăr, potrivit observator.ro.

Cât va costa un litru de suc

În urma deciziei, românii vor plăti 1 leu pe litru, iar taxa de zahăr ar reduce astfel la jumătate numărul vânzărilor de băuturi răcoritoare, conform datelor recente. Acest anunț nu a fost nici pe placul consumatorilor sau patronilor de localuri, care vor trebui să crească din nou prețurile la sucuri.

  “Această măsură este discriminatorie. Dacă ne-am uita doar în anul 2010, atunci s-a luat o astfel de măsură de creștere a nivelului de TVA cu 5 % faţă de cum este la acest moment, impactul negativ asupra industriei a fost de circa 40-50%, scădere”, a declarat Adelina Ţînţariu, reprezentant ANBR.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aceste băuturi pot afecta grav sănătatea consumatorilor, întrucât 58% dintre adulții români sunt supraponderali.

  “Ajungi să consumi jumătate de pungă de zahăr dacă consumi niste litri de suc pe zi. Obezitatea este o problemă extrem de serioasă pentru că atrage după sine o multime de alte probleme, boli asociate. De aici apare reducerea speranţei de viaţă”, a declarat Damian Şerban, medic nutriţionist.

Această decizie va fi valabilă nu doar în cazul băuturilor, ci și a alimentelor care conțin zahăr. Conform ultimelor studii, media consumatorilor de zahăr este de 30 de kilograme pe cap de locuitor, fiind dublul mediei Uniunii Europene.