Românii se confruntă cu vești proaste în privința prețurilor în prag de sărbători. Cele mai notabile scumpiri sunt la carne. Scumpirile vor începe chiar din luna noiembrie. Unul dintre motivele acestor majorări este pesta porcină, care a redus semnificativ oferta de carne românească.
În consecință, majoritatea produselor provin din import și ajung la rafturi cu prețuri tot mai mari.
Scumpiri înainte de sărbători
Reprezentanții din industrie avertizează că prețurile vor crește cu 10-15% pe kilogramul de carne de porc, în special înainte de sărbători. În prezent, România produce doar 20% din necesarul de carne. Restul de carne este adus din import, ceea ce adaugă taxe suplimentare pentru transport și distribuție.
Prețurile deja sunt ridicate. Mușchiulețul de porc costă 45 de lei pe kilogram, pulpa de porc între 25 și 30 de lei. Cotletul depășește 30 de lei pe kilogram. După 15 noiembrie, prețurile vor crește și mai mult. Mulți români deja își fac provizii și congelează carnea.
„Uitându-ne în urmă, se vede foarte mare claritate statistic că pe măsură ce ne apropiem de perioada Sărbătorilor, adică undeva de la mijlocul lunii noiembrie, există o o tendință de creștere a prețului, pe fondul foarte clar și foarte bine explicabil economic, o creștere a cererii”, explică Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc (APCP).
Această perioadă este marcată de un consum crescut de carne de porc, ca parte din pregătirile pentru sărbători. Totuși, Ladoși subliniază că în fermele din România se cresc din ce în ce mai puțini porci, iar oferta nu ține pasul cu cererea.
„Acum, problema mare este că la noi, în fermele comerciale autohtone, dar nu numai, și în gospodăriile populației, se cresc tot mai puțin porci,. Deci oferta nu este pe măsura cererii”, spune Ioan Ladoși.
Prețurile se vor stabiliza
România va apela din nou la importuri masive pentru a acoperi cererea.
„Ca atare, ca și anul trecut și ca și în ultimii șapte ani de când ne zbatem în această problemă a pestei porcine africane, se va apela în mod clar la importuri și la importuri masive, pentru că pur și simplu în România nu există posibilitatea de acoperire a acestei cereri. Și ca atare ne așteptăm, eu mă refer la cifrele de anul trecut, este foarte posibil să se întâmple, la fel și în acest an.
Deci este posibil să existe o creștere a prețului undeva între 10 și 15% după mijlocul lunii noiembrie”, a precizat președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc (APCP).
Între timp, importurile de carne cresc, iar producția locală scade. Seceta și bolile au dus la achiziții de alimente în valoare de cinci miliarde de euro din alte țări. La finalul anului 2024, România va continua să importe cantități mari de carne, inclusiv 51.000 de tone de pui, iar cantitatea de carne de porc adusă din străinătate va fi triplă, potrivit Antena3 CNN.