Sclavie în abatorul din Germania. Declarații năucitoare ale unui fost angajat român al abatorului din Gutersloh, unde peste 1.000 de români sunt infectați cu SARS CoV-2.
Acesta a povestit într-un interviu acordat Deutsche Welle despre condițiile de coșmar în care erau nevoiţi să muncească. Bărbatul oferă și o posibilă explicație pentru numărul mare din infectări. El spune că cei care se îmbolnăveau erau obligaţi de patroni să continue să lucreze.
Peste 1.500 de muncitori s-au infectat la fabrica de procesare a cărnii Tönnis din Gutersloh. Aproape 1.000 dintre ei sunt români. S-a ajuns aici, pentru că în abatorul în cauză nu s-au respectat niciun fel de reguli sanitare pentru protecția angajaților, iar neregulile nu se opresc aici.
Fostul angajat care a acceptat să vorbească sub protecția anonimatului despre condițiile din abator a lucrat timp de doi ani acolo. Omul spune că a fost obligat să muncească ore suplimentare fără plată și că erau 12 și chiar 13 ore de lucru zilnic.
Fost angajat român: Nu de opt ore, cât era într-o zi normală, stăteai 12 ore, 13 ore.
Reporter: Şi orele suplimentare nu se plăteau.
Fost angajat român: Aici era problema. Problema… când îţi venea luna de salariu, îţi dădea fluturaşul în mână şi ca orice muncitor îşi trecea pe un carneţel. Am lucrat atâtea ore azi, mâine atâtea ore, poimâine atâtea ore. Trăgeai linie şi când se termina luna şi îţi dădea fluturaşul, niciodată nu se pupa ce ţi-ai notat cu ce era la ei.
Reporter: Românul spune că în interiorul abatorului erau condiții foarte grele de muncă.
Fost angajat român: Foarte frig, umezeală foarte multă. Erau oameni care plângeau noaptea în somn. Efectiv li se umflau mâinile așa de tare de la febra musculară, de la cuţit, de plângeau noaptea. „Bă, nu mai pot, îmi vine să-mi iau câmpii, să plec în România. Nu mai rezist”.
Reporter: În privinţa condiţiilor de cazare acesta spune că stăteau și 14 persoane într-un apartament pentru care plăteau 200 de euro de persoană.
Fost angajat român: Au fost şi zece persoane într-un apartament, şi 12 persoane, băgau și câte 14 până, chipurile, hai că până găsim, până se eliberează un apartament.
Reporter: Şi dvs plăteaţi cazarea pe persoană? 200 de euro pe persoană, nu?
Fost angajat român: Da, da. 200 de euro de persoană
Scandalul a răbufnit după ce nu s-a mai putut ține ascusă infrmația și forțele de ordin edin Germania au intervenit.