Schimbările climatice, evoluție îngrijorătoare. Ghețarii elvețieni au pierdut 10% din volumul lor în doar doi ani, potrivit unui raport. Oamenii de știință au declarat că dereglarea climei este cauza verilor neobișnuit de calde. Dar și a iernilor cu un volum foarte scăzut de zăpadă.
Aceste fenomene sunt cauzate de arderea combustibililor fosili. Astfel, s-a ajuns la topirea accelerată a ghețarilor. Volumul pierdut în timpul verilor călduroase din 2022 și 2023 este același cu cel pierdut între 1960 și 1990.
Schimbările climatice, evoluție îngrijorătoare
Analiza realizată de Academia Elvețiană de Științe a constatat că 4% din volumul total al ghețarilor din Elveția a dispărut în acest an. Este vorba de al doilea cel mai mare declin anual înregistrat vreodată. Cel mai mare declin a fost înregistrat în 2022, când au avut parte de o scădere de 6%, cel mai mare dezgheț de când au început măsurătorile.
Experții au încetat să mai măsoare gheața de pe unii ghețari, deoarece, practic, nu mai există. Monitorizarea ghețarilor din Elveția este realizată de Glamos, care inspectează un număr de 176 de ghețari. Aceștia au oprit recent măsurătorile la ghețarul St Annafirn din cantonul Uri din centrul Elveției, deoarece acesta s-a topit în mare parte.
Ghețarii se topesc
„Ne-a rămas doar niște gheață moartă. Este o combinație între schimbările climatice, care fac ca astfel de evenimente extreme să fie mai probabile, și combinația foarte proastă de fenomene meteorologice extreme. Dacă vom continua în acest ritm… vom vedea în fiecare an astfel de ani nefavorabili.” a explicat Matthias Huss, șeful Glamos.
Schimbările climatice, evoluție îngrijorătoare. El a spus că ghețarii mici dispar din cauza ritmului alert de pierdere a gheții. Pentru ca Elveția să nu-și mai piardă gheața, emisiile trebuie să fie oprite, a spus expertul. Acesta a adăugat că, chiar dacă lumea ar reuși să mențină încălzirea la 1,5C peste nivelurile preindustriale, se preconizează că va rămâne doar o treime din volumul ghețarilor din Elveția.
Căldură record
Acest lucru înseamnă, a spus el, că „toți ghețarii mici vor dispărea oricum, iar ghețarii mari vor fi mult mai mici”. Dar a subliniat că, cel puțin, „va exista gheață în cele mai înalte regiuni ale Alpilor. Și vor exista ghețari pe care îi vom putea arăta nepoților noștri”.
Schimbările climatice, evoluție îngrijorătoare. Alpii elvețieni au înregistrat o căldură record în acest an. În luna august, luna de topire maximă, serviciul meteorologic elvețian a constatat că altitudinea la care îngheață precipitațiile a atins un nou record peste noapte. Măsurat la 5 289 de metri, o altitudine mai mare decât cea a Mont Blanc. Această valoare a depășit recordul de anul trecut, de 5.184 de metri.
O nouă realitate
Peisajul montan se schimbă din cauza topirii gheții. Huss a descoperit, pentru prima dată în istorie, noi lacuri care se formează lângă limbile ghețarilor, precum și roci goale care ies din gheața care se subțiază. Lucruri pierdute de mult timp sub gheață au fost recuperate pe măsură ce stratul de gheață s-a micșorat.
Înregistrările elvețiene datează, în principal, din 1960, iar pentru unii ghețari, din 1914. Ghețarii elvețieni au pierdut 10% din volumul lor în doi ani. Volumul pierdut în timpul verilor călduroase din 2022 și 2023 este egal cu epuizarea totală între 1960 și 1990, potrivit raportului, conform The Guardian .