Actual

Schimbări pe piața RCA. Ce beneficii vor avea șoferii

cresc asigurările auto; sursă foto romaniatv.net
sursă foto romaniatv.net

Vor fi implementate noi reguli pe piața RCA. Astfel, șoferii vor avea parte de mai multe beneficii. Mai exact, există o nouă inițiativă legislativă, care impune anumite lucruri asiguratorilor. Aceștia vor avea o obligație, pe care va trebui să o îndeplinească

Șoferii vor putea primi mai multe informații despre vehiculul lor. Așadar, asiguratorii de polițe RCA vor fi obligați să emită la cererea proprietarului un certificat. Acesta trebuie să conțină un certificat privind istoricul daunelor mașinii din ultimii 5 ani.

Schimbări pe piața RCA

Firmele de asigurări vor avea de îndeplinit noi obligații. Acestea sunt favoarea asiguraților. Astfel, asiguratorii de polițe RCA vor avea termen de 15 zile pentru a emite un certificat la cererea proprietarilor. Certificatul trebuie să specifice istoricul din punct de vedere al daunelor, pe care autoturismul în are în ultimii 5 ani.

Acest demers este parte a unui nou proiect de lege. Acesta are în vedere emiterea acestui certificat de daune și în cazul în care autoturismul nu a fost implicat în incidente de-a lungul perioadei de 5 ani. Acest certificat va putea fi eliberat de la data aplicării acestei legi. „BAAR sau asigurătorul RCA eliberează asiguratului, în termen de 15 zile de la înregistrarea solicitării acestuia, un certificat privind istoricul daunelor înregistrate cel puțin pe parcursul ultimilor 5 ani de raporturi contractuale, sau absenţa acestor daune.” se arată în proiectul de lege.

Serviciu gratuit

Pentru realizarea și emiterea acestui certificat, proprietarii nu vor fi nevoiți să suporte costuri suplimentare. Conform legii, acest serviciu va fi realizat gratuit. Asigurătorul RCA nu va trata în mod inechitabil titularii de polițe de asigurare. Așadar, informațiile legate de politice RCA vor fi postate pe site-ul firmei de asigurări.

De asemenea, tarifele pentru asigurări vor fi expuse public, pentru a nu exista situații discriminatorii. Fie că vorbim de o discriminare pe bază de naționalitate sau de statul în care oamenii au avut reședința. „Asigurătorii RCA tratează certificatele privind istoricul de daune emise în alte state membre în același mod în care le tratează pe cele emise în România”, se mai arată în document.

Controale cu privire la asigurarea RCA

Autoritățile au dreptul de a verifica dacă un vehicul are polițe RCA prin mai multe metode. Șoferii pot fi opriți la un control de rutină, moment în care acestora li se cere dovada încheierii unei asigurări RCA.

De asemenea, șoferii pot fi controlați și în mers. Acest lucru se realizează prin intermediul unor dispozitive speciale. Acestea fac parte dintr-un sistem electronic de control al statului. De asemenea, controlul polițelor RCA poate fi realizat și la nivelul vehiculelor staționate, care circulă în mod obișnuit pe drumurile publice.

Amenzi foarte mari

Șoferii care circulă cu un vehicul fără asigurare obligatorie se pot confrunta cu sancțiuni foarte mari. Realizarea unei asigurări este o obligație pentru a putea circula pe drumurile publice. Dacă acest lucru este încălcat, șoferii pot primi amenzi foarte mari.

Circularea fără asigurare reprezintă o contravenție. Aceasta se sancționează cu o amendă care pleacă de la 1.000 la 2.000 de lei. De asemenea, șoferului i se va reține certificatul de înmatriculare, până la prezentarea dovezii încheierii unui contract de asigurare, conform Adevărul .