Social

Schimbări majore în sistemul de pensii! Toți seniorii vor fi afectați

pensionarii sursa foto playtech.ro
sursa foto playtech.ro

Noile informații publicate de oficiali arată că va fi implementată o nouă reformă a pensiilor, care va aduce o serie de schimbări ce vor afecta milioane de români. Atât pensionarii actuali, cât și cei care se vor pensiona în viitor trebuie să respecte aceste noi reglementări.

În cadrul unei conferințe de presă susținute la Palatul Victoria, ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat noile modificări ale sistemului de pensii și a descris ce se va întâmpla cu această categorie de români.

Ce schimbări se aduc

Deplasarea ministrului român la Bruxelles, alături de alți reprezentanți ai guvernului, pentru a negocia prevederile PNRR pentru ca România să nu piardă milioane de euro din fondurile destinate dezvoltării țării, a dus la impunerea acestor noi reglementări în cadrul statului.

Vârsta de pensionare va fi primul lucru care se va modifica. Românii vor putea ieși la pensie la 65 de ani, conform noilor reglementări. Ministrul a precizat că, pentru a nu bulversa sistemul actual, vârsta de pensionare va fi mărită treptat, de la o lună la alta.

Când toată lumea din România va ajunge la vârsta generală de pensionare de 65 de ani, creșterea va lua sfârșit.

„În această măsură sunt incluși și cei care sunt încadrați la categorii speciale. Drepturile de pensii vor fi calculate prin creştere treptată a perioadei de contribuţie şi la finalul perioadei se va ajunge ca raportarea să fie la întreaga perioadă.” a declarat Marius Budăi în cadrul unei conferințe de presă.

În urma negocierilor cu reprezentanții Comisiei Europene, ministrul a făcut publică această decizie.

Se schimbă sistemul de calcul al pensiilor

Pe lângă aceasta, numeroase alte prevederi vor revizui sistemul național de pensii. Baza de calcul, care se va baza pe vechimea integrală în muncă, este o altă măsură. Aceasta presupune că beneficiarul nu va mai putea alege intervalul de timp folosit pentru stabilirea pensiei. Chiar și pentru magistrați, acest lucru va fi imposibil de acum înainte. De asemenea, vor fi abrogate mai multe pensii și indemnizații. Prin urmare, conform statutului, pensiile speciale pentru magistrați și pentru angajații legislativi nu mai sunt disponibile.

Impozitarea pensiilor speciale, în special a celor cu sume considerabile, se află încă pe agenda oficialilor. Cota va fi calculată în funcție de salariul mediu net, care este de 4.200 de lei, și nu de salariul mediu brut, care are un prag de 7.000 de lei. Partea necontributivă din pensiile substanțiale ale unor persoane va fi supusă impozitului. Particularitățile fiecăreia dintre aceste clauze vor fi incluse în amendamentele pe care coaliția de guvernare le va vota miercurea viitoare. Potrivit Antena 3, documentele oficiale ar urma să fie prezentate în Parlament a doua zi.